Startsida Evenemangsguiden Om Malmköping Se och göra i Malmköping Bo och Äta Butiker och service
Företagstjänster, övriga företag Etablera i Malmköping
Hälsa och skönhetsvård Hantverkstjänster och entreprenad Kultur Föreningar, kyrkor
Om Malmköping

Bara en dryg timmes bilresa från Stockholm, mitt i det sörmländska landskapet, ligger Malmköping. Orten med tvåtusen bofasta, flera tusen sommarboende och många besökare. Och varför har vi alla valt Malmköping som "vårt ställe"? Förklaringen är kanske att jämsides med historien från 1700-talet finns här den moderna servicen och de kommunikationer vi behöver. Vi har allt men behöver inte köa för det…
Stora Torget i Malmköping

Att promenera längs Landsvägsgatan och svänga upp till Stora Torget med det charmiga stadshuset är att ana hur det kunde vara förr i tiden. Köpingen har gott om gamla välbevarade trähus från 1700-talet med blommande trädgårdar. Sam-tidigt är Malmköping ett levande samhälle i högsta grad med butiker, caféer, restauranger, värdshus, hotell, system-bolag, vårdcentral, skola, bibliotek, apotek och hantverkare. Och en egen spritfabrik precis som förr i världen.

Blomsterfägring
 
Stadshuset - förr regementsbyggnaden i Malmköping

Runt Malmahed tog köpingen form när chefen för Södermanlands regemente Gustav Adolf von Siegroth i slutet av 1700-talet här fick en mötesplats och ett övningsområde för sitt regemente. Det är lätt att föreställa sig de stiliga officerarna i uniformer med blänkande knappar trots att regementet flyttade till Strängnäs 1921. Om du blundar kan du höra trampet från exercisen ute på heden.

 

Från Gammaldags Marknad i maj: uniformer från förr

 

Det gamla regementssjukhuset som nu är hotell

Lägerbarackerna, officersmässen, regementsbyggnaden och regements-sjukhuset finns kvar, nu som museum, hotell, konferensgård och stadshus. Köpingen, som skapades för militärens övningar, har blivit en idyll där man inte bara kan njuta av lugnet. Malmamarken i slutet av juli lockar tiotusentals besökare. Under några dagar vimlar det av knallar, marknadstält och artister. Där kan du hitta det mesta och mer därtill. Annars kan du fynda en femtiotalsbyrå på en secondhandbutik eller en rokokospegel i någon av våra antikaffärer.

Malmamarken i slutet av juli samlar tusentals besökare

 

Hosjöbadet vid campingen
I Malmköping finns naturen nära och erbjuder vandringsleder, bär- och svampplockning. Eller varför inte en simtur i Hosjön vid en av landets bästa campingplatser. Ja, och så är det hundraåringen som gillade dynamit. Allan Karlsson från Jonas Jonassons bestseller "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har gjort Malmköping känt långt över Europas gränser. En riktig krutgubbe med glimten i ögat. Och såna finns det fler av i Sörmland.
Robert Gustafsson som spelade "Allan Karlsson" i filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" på besök i Malmköping, här med Leif Jacobsson och turistchefen Pernilla Hagström.

 

Upp

Om föreningen Malmköping.nu
Bli medlem
Annonsera
info@malmkoping.nu
Hitta hit
Karta över Malmköping

Sökmotor från freefind

Avancerad