Karin Flygare om sitt författarskap

Malmköping.nu har haft ett samtal med författaren Karin Flygare. Här berättar hon om sig själv och sitt författarskap.
Till hösten kommer Karin Flygares fjärde bok ”Ställ allt till rätta”. Det är en spänningsroman med fiktiva karaktärer och påhittad handling. Boken bygger på hennes egna erfarenheter från skolan och arbetet med barn i behov av särskilt stöd.

– Det ligger en inneboende konflikt i att ge elever det stöd som de behöver och har lagstadgad rätt till och samtidigt följa en budget. Draget till sin spets är det en omöjlighet när det gäller vissa barn som har komplexa och stora behov av anpassning, stöd och behandling”, säger Karin.

Tröttnade på storstaden

Sedan sex år bor Karin i ett hus i Malmköping och hon berättar hur det kommer sig att hon hamnade här.

– Jag brukar säga att det var ett impulsköp, men det är inte riktigt sant. Det fanns en groende önskan om att komma bort från Stockholm och storstaden. Malmköping kände jag till från besök hos bonussonen i Dunker och jag visste att de fanns ett rött hus med lada vid skogsranden till salu. När jag, sambon och hunden skulle hälsa på vänner i Flen svängde vi in i Malmköping, letade oss fram och knackade på. Och jo då sa ägarinnan, visst fick titta fast det inte var visning. Efter en vecka hade vi köpt det, säger Karin.

Har alltid älskat att skriva

Karin Flygare har en bakgrund som socionom och det är den bakgrunden som är bärande tema i och inspirationskälla för hennes böcker. Men hennes skrivande började långt före socionomkarriären.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och älskade att skriva uppsatser i skolan. Sedan när jag blev socionom skrev jag artiklar i facktidningar om socialt arbete, men började till slut känna att jag ville ägna mig åt ett mer skönlitterärt skrivande.

Hon debuterade som författare 2009 på Alfabeta bokförlag med ”Det är så konstigt nuförtiden” som handlar om en kvinna som blir dement och om anhörigsituationen. Boken bygger på hennes egna erfarenheter. Efter det har hon gett ut ”Ingen riktig mamma” där föräldraskapet undersöks utifrån en berättelse om en socialsekreterare och hennes arbete och moderskap. I den tredje romanen ”Man kan inte riktigt ångra sig” blandas en ung kvinnas nutidsberättelse med en ung kvinnas brev skrivna för hundra år sen. Boken handlar om livsval, kärlek och hur trauman lever vidare i generationer. Med den snart aktuella fjärde boken ”Ställa till rätta” ville hon pröva att skriva spänning och intrigbaserat. Det var svårt men äntligen är den klar. På grund av coronavirusets härjningar skjuts utgivningen till augusti.

– Mina böcker handlar om människor och saker som berör och den typen av litteratur attraherar kanske mest kvinnor. De flesta av mina karaktärer är dessutom kvinnor. Sedan är det ju så att kvinnor läser mer än män över huvud taget. Nu har jag börjat pröva på att skriva barnböcker också. Jag håller på med en omskrivning av HC Anderssons ”Snödrottningen” för NA förlag. Jättekul. Då får man tänka lite annorlunda än att skriva för vuxna. I höst kommer den ut som en del i en serie, ”Evergreens”.

Att det blev skrivarkurser var en tillfällighet

En sak som Karin rekommenderar för den som själv vill börja skriva är att gå en skrivarkurs. Det gjorde hon själv i början.

• Jag tog tjänstledigt och gick en skrivarkurs på heltid. Där fick jag möjlighet att träffa andra som ville skriva och alla deltagare tog uppgiften på allvar. Vi fick läsa varandras texter och ge varandra feedback. Det var en lärorik erfarenhet och det var efter den kursen jag debuterade.
Att hon sedan själv började hålla skrivarkurser var en tillfällighet. I samband med att böckerna ska lanseras brukar hon göra författarbesök på bibliotek och andra ställen.

• En kväll blev jag tillfrågad att komma till Dunker. Då frågade en i publiken om inte JAG kunde hålla skrivarkurser. Det var ju inget som jag hade funderat på tidigare, så jag tvekade först. Men sen när jag hade tänkt efter ett tag så tyckte jag att det vore kul att prova på.
Och fler skrivarkurser har det blivit. Karin har hållit flera sådana, bland annat på Nyköpings folkhögskola, Åsa folkhögskola, Studiefrämjandet och i egen regi. Det har väckt otroligt positivt gensvar hos deltagarna och det är så fantastiskt att se hur människor utvecklas i sitt skrivande, säger hon.

– Idag fylls min tid av skrivandet och skrivarkurser. Och läsande förstås. Läsa och skriva hör ihop. Jag arbetar dessutom som lektör åt Bibliotekstjänst och bedömer nyutkommen skönlitteratur.

Avslutningsvis får Karin frågan om hur stort läsintresset är i Malmköping-

– Jag tycker nog att det är ganska stort och det finns många som är intresserade av litteratur. Bara i Malmköping tror jag det finns minst tre aktiva bokcirklar. En sak som jag tycker är fantastiskt, det är att Flens kommun anordnar litteraturfestivaler sedan två år tillbaka. Det tyder ju på ett stort intresse för läsning. Att läsa andras böcker är också god träning för den som själv vill börja skriva.

Nu önskar vi Karin en trevlig vår. Hon uppskattar ljuset, sitta i växthuset och fika, odla fröer, titta på det som kommer och annat som hör våren till. Det är ju sådant man får glädja sig åt i dessa dystra Coronatider. Och att umgås med sina två hundar och göra långa fina hundpromenader i de vackra omgivningarna runt Malmköping.

Frågorna ställdes av

Anette Holmqvist

Länkar

Karin Flygares hemsida
https://www.karinflygare.se

Här kan du läsa om Karins böcker
https://www.karinflygare.se/mina-bcker/

Karins offentliga författarsida på Facebook
https://www.facebook.com/Karin-Flygare-547420575439184/

Informationsblad om Ställa till rätta
https://www.bokforlagetmormor.se/images/Stalla_till_ratta_info.png