Mojave Grönt, har skapat trädgårdsverktyget de själva saknade på den svenska marknaden.

Svenskt stål och japansk tradition i kraftfull kombination

Ett proffsverktyg med japanska traditioner som kombinerar spade, kniv, såg och måttstock
Anja Hellström och Anton Schneider, duon bakom entreprenörsföretaget Mojave Grönt, har skapat trädgårdsverktyget de själva saknade på den svenska marknaden.

Läs mer!

https://www.jernkontoret.se/sv/publicerat/nytt-fran-jernkontoret/nyheter/2019/svenskt-stal-och-japansk-tradition-i-kraftfull-kombination/

Invigning av Färghandel och byggnadsvårdsbutik

Alla tiders Skebo

Invigning den 15e december
mellan klockan 12.00 och 18.00
för färghandeln och byggnadsvårdsbutiken
i gamla Snickeriet i Skebokvarn. 

”Det är dags för Alla tiders Skebo att få starta upp sin fysiska butik – en byggnadsvård och färghandel ur vårt perspektiv. Vi har jobbat hårt för att bevara denna industrihistoriska byggnad för att den ska passa oss och vår vision”

Läs mer på deras hemsida/webbshop

Nu är tomtestigen på plats!

 

Tomtestigen på Plevnahöjden i Malmköping pågår mellan första advent och tjugondag Knut, meddelar Småknytt i Malmköping på sin Facebook-sida.Det är malmköpingsborna Jill Dunker, Lena Jacobsson och Maggan Johansson som står bakom Småknytt i Malmköping och den populära tomtestigen.Om du själv har tomtar över och vill bidra ställ gärna ut dom på stigarna runt Plevnahöjden!

Fotografierna är tagna av Lena Jacobsson. Länk till Småknytts Facebook-sida

Vi besöker Hem & Miljö

”Köpingens vackraste skyltfönster”, var det någon som sade när jag nämnde att jag hade intervjuat Marie Boberg. Marie är innehavare av Hem & Miljö Textilinredningar som ligger alldeles vid torget på Storgatan 4.

När Malmköping.nu kommer dit en gråruskig novemberdag känns det välkomnande och mysigt i den julpyntade butikslokalen. Här säljer Marie framför allt tyger, gardintillbehör och sybehör. Samtidigt är det en presentbutik där du kan hitta bäddset, frotté, dukar, kökshanddukar, lampor, lyktor, ljus, servetter mm. Och nu har också julpyntet kommit fram.

– Evighetsblommor har blivit väldigt populärt och gjutjärnssortimentet går alltid bra, säger Marie. Jag köper in mer presentartiklar nu eftersom de andra presentbutikerna har försvunnit från köpingen. Folk som kommer in i butiken brukar alltid hitta något.
Hit flyttade Hem & Miljö för sex år sedan från den lokal på Landsvägsgatan som Skala Minimal har idag. Men historien går längre tillbaka än så. Den viktigaste verksamheten för Hem & Miljö är nämligen textilateljén där Marie utövar sitt hantverk, att sy upp gardiner och mycket annat som vi återkommer till.

Sydde till Riksdagen och Operan
Marie är uppvuxen i Stjärnhov, men bodde under många år i Stockholm. Där arbetade hon tillsammans med sin mamma som hade köpt en verksamhet och tagit över dess kunder.

– Mamma hade inredningsarkitekter som kom till henne och gjorde beställningar till Riksdagen, Postgirot, Bankgirot, Operan… Det var en härlig tid, jag, mamma och mormor arbetade ihop. Det blev mycket handsömnad och annat pyssel. Då satt vi tre tillsammans och sydde sammetsdraperier till Operan.

De tre generationerna kvinnor sydde ihop i 5-6 år. Under den här tiden hann Marie träffa sin man Örjan som också har rötter i Sörmland, han är närmare bestämt ifrån Ärla. De började drömma om ett hus och hyrde ett i Nacka. Att köpa hus i Stockholmstrakten var väldigt dyrt även på den tiden.

Satt på Bali och längtade till Malmköping
Maries pappa bodde i Malmköping och vid ett besök i köpingen 1993 såg Marie och Örjan att det rosa huset på Landsvägsgatan var till salu.

Vi anmälde intresse för huset. Jag tror till och med att vi lämnade ett bud. Sedan åkte vi på bröllopsresa till Bali, men hade mest huset i tankarna. ”Hur kan ni sitta på Bali och längta till Malmköping?”, frågade folk. Men det var vårt drömhus.

Örjan arbetade i Stockholm och från början pendlade de båda två mellan Malmköping och Stockholm. Sedan blev Maries mamma dålig och fick färre jobb samtidigt som Marie själv blev gravid.

– Det gjorde att jag stannade och sökte jobb här i trakten. Jag har arbetat på Hemtex, i möbelaffär och på Gardinlagret i Eskilstuna. Jag ville gärna arbeta heltid, men det fick jag inte och då drog jag igång en liten syverksamhet vid sidan om. Arbetsgivaren tyckte att det var konkurrerande verksamhet så jag fick sluta på Gardinlagret.

Ett slott behövde gardiner
Marie har varit verksam i Malmköping i 16 år. Hon startade upp på Parkgatan i en före detta trafikskola. En av de första beställningarna kom från ett slott som behövde gardiner.

– Jag tipsade andra som arbetade med gardinsömnad, men ingen var intresserad. Då tog jag själv kontakt med slottet och tänkte ”Nu kör vi!” Det var starten på alltihop och jag har dom fortfarande kvar som kunder efter alla år.

Efter Parkgatan flyttade Marie sin verksamhet till Landsvägsgatan där hon som sagt haft lokaler innan hon flyttade till torget där hon är idag.

Sömnaden tar mest tid
Det är sömnaden som tar det mesta av Maries tid. Hon arbetar mycket med slott och herresäten som beställer fodrade gardiner.

– Det är väldigt roligt, men också tidskrävande. Jag åker ut och tar mått, syr upp och kommer sedan själv ut och monterar gardinuppsättningarna.

Kunderna kommer inte bara från Malmköping, utan från hela Sörmland, men också från städer som Stockholm och Västerås. Det kan vara ett gäng personer som fyller en bil och kommer till Malmköping.

– Jag blir så glad när dom kommer! Jag gör ju inte så mycket reklam, men folk tipsar varandra om Hem & Miljö.

Marie berättar att hon, för utöver gardiner, också syr kuddar, överkast, sängkjolar, lampskärmar, dynor mm. Hon klär också om enklare fåtöljer och sänggavlar. Till sin hjälp har hon en halvtidsanställd som också syr och sköter butiken när Marie är ute på uppdrag.

– Självklart syr jag inte bara åt slott. Jag har väldigt många vanliga kunder också, till exempel unga tjejer eller pensionärer som varken vill eller kan sy eller har en trasig symaskin. En del kan få panik av bara tanken på att börja klippa i ett tyg.

Eskilstunabo idag
För två år sedan sålde Marie och Örjan sitt drömhus på Landsvägsgatan och flyttade till Eskilstuna. Först övervägde Marie att också flytta verksamheten dit, men det är svårt att hitta en lika bra lokal till samma pris i Eskilstuna. Hon gjorde också en liten marknadsundersökning och hennes Eskilstunakunder hade inga problem med att göra en utflykt till Malmköping. Inte heller Marie själv tycker det är några problem att pendla.

– En annan fördel med att ha verksamheten här är att jag har en upparbetad kundkrets, jag känner alla och har någon slags relation till kunderna, såväl till Malmköpingsborna som till de mer långväga.

En utmaning är, precis som för andra handlare i köpingen, att det kan vara väldigt dött periodvis och vissa dagar är det noll i kassan.

– Men jobb har jag, så jag är inte orolig. Hade jag bara haft butiksförsäljningen hade jag aldrig överlevt. 90 % av mina inkomster kommer från sömnaden. Jag skulle önska att fler malmköpingsbor handlade hemma och gynnade det som finns här. Alla beklagar att butiker lägger ner, men få ser sin egen del i det.

Körsång på fritiden
Avslutningsvis frågar jag Marie vad hon gör på fritiden, det vill säga på söndagar

– Sedan vi flyttade till Eskilstuna har vi gått med i en kör. Vi repar en gång i veckan och har konserter. Det är jätteroligt att jag och Örjan gör något tillsammans.

Hösten är en härlig tid då vi får tända ljus, göra mysigt hemma och krypa ner i soffan med en filt. Nu ser Marie fram mot december, förhoppningsvis med god försäljning. Eftersom Hem & Miljö försöker ha så lite stängt som möjligt under sommaren ser Marie fram emot att istället ha ledigt mellan jul och nyår. Men det dröjer lite till dess.

Marie visar upp ett vackert jultyg från Paris.

– Igår packade jag upp 120 meter tyg som jag ska sy nästa vecka, avslutar Marie.

Malmköping.nu önskar Marie och Hem & Miljö all lycka till även fortsättningsvis och en God Jul och Gott Nytt år.

 

Text och foto: Anette Holmqvist

Fotot på Marie där hon sätter upp gardiner är taget av Maries medarbetare Carina.

Länk till Hem & Miljö på Facebook

Länk till Hem & Miljö på Instagram

 

Senaste numret av Kulturnytt (Flens kommun)

Bland annat innehåller Kulturnytt detta: 

  • I november är det dags igen för Litteraturfestivalen i Sörmlands hjärta, som hade premiär i fjol! Mellan den 16 och 24 november genomförs ett antal nedslag, i form av föreläsningar, samtal och andra evenemang runt om i kommunens orter.
  • Konst- och fotoutställningar

https://flen.se/nedladdning/barn_och_utbildning/kulturenheten/nyhetsbrev/Kulturnytt-4_2019.pdf

Vi besöker Stavtorps delikatesser

De flesta Malmköpingsbor och sommargäster har nog någon gång besökt den lilla delikatessbutiken på Kungsgatan i Malmköping. Butiken har funnits sedan 2015 och har öppet på fredagar och lördagar, men också andra dagar om det är något större evenemang eller marknad i köpingen. Ibland står det jordgubbsförsäljare eller fiskförsäljare utanför butiksentrén. Birgitta Augustesen, som är ägare till butiken, driver också Stavtorps Honung & Musteri som ligger några kilometer utanför centrala köpingen. Malmköping.nu har fått en pratstund med Birgitta.

Det är inte lätt att fånga Birgitta i flykten mellan alla arbetsuppgifter. Foto: Anette Holmqvist

– Jag arbetade på ett fraktbolag i Stockholm som ansvarig för deras kundservice då jag 2008 bestämde mig för att sadla om. Jag ville kunna försörja mig på något annat vis och helst hemifrån.

Foto: Stavtorps Honung & Musteri

Birgitta och hennes man hade köpte en gammal handelsträdgård med bärbuskar, rabarber och fruktträd, så att göra saft, sylt och bärdrycker kom naturligt. Ganska snart förstod Birgitta att också bin kunde bli en naturlig del i odlingen. Hon blev yrkesbioodlare med förädling av honung som huvudinriktning och höll på med det några år fram tills 2013 då de öppnade musteriet hemma på gården i Stavtorp. Det är idag ett familjeföretag.

– Under ett bra äppleår är vi 3-5 personer i musteriet som jobbar under säsongen som varar mellan september och november, men resten av året är det mestadels jag själv som producerar det mesta. Är det ett dåligt äppleår är det jag och min man som sköter det mesta. Då tar vi bara in extrahjälp vid arbetstoppar.

Äpplen så långt ögat når. Foto: Anette Holmqvist

I år öppnade Stavtorps Honung & Musteri den 15 september. För den som har gott om äpplen och vill lämna in dem för mustning är det viktigt att boka tid på https://stavtorp.nu/boka-tid/#/ Ett äppelrikt år som förra hösten var det långa köer av bilar som väntade på att få lämna in sin skörd.

– Vi har stängt från mitten av januari till mitten av februari, eftersom vi jobbar så gott som alla andra dagar under året. Sedan när ledigheten är slut börjar arbetet med bikupematerial som skall repareras och ordnas inför säsongen med bina. Den säsongen brukar dra igång under mars-april.

Birgitta berättar att det under vårvintern är mycket arbete med alla frysar som ska tömmas. Bär och rabarber ska pressas och bli till sommarens drycker. Tyvärr kolliderar arbetet med bina med produktionen, så Birgitta är ofta hänvisad till att tillverka det mesta på beställning allt eftersom ordrarna kommer in.

– Till nästa säsong skall vi testa lite nytt och min man kommer jobba mer med produktionen, förhoppningsvis kommer vi då ligga i fas med alla produkter lite tidigare på det viset, vi får se…

När Birgitta startade delikatessbutiken 2015 förverkligade hon en dröm om att få ha en egen gårdsbutik, helst centralt i köpingen. En lokal på Kungsgatan blev ledig i samband med att fastighetens värmesystem byttes ut. Den lokalen blev en naturlig plats för gårdsbutiken som fick namnet Stavtorps Delikatesser.

Läckerheter i hyllorna på Stavtorps Delikatesser. Foto: Anette Holmqvist

– Namnet Stavtorps Delikatesser passar så bra eftersom en del av mitt varumärke är ”En delikatess från Malmköping”. Det är mitt lilla sätt att visa att det händer saker i Malmköping.

Idag heter butiken sitt rätta namn Stavtorps Gårdsbutik och Delikatesser som var meningen från början. Här säljer Birgitta inte bara Stavtorps egna produkter som exempelvis äpplemust och honung, utan här finns också andras närproducerade varor till försäljning. Birgitta anlitar ett tjugotal olika leverantörer, allt från Annas bageri i Mariefred till Möllans ost i Malmö.

– Vi har också en espressobar där vi gör latte på gårdsmjölk. Vi har ett cafébord inne i butiken och under den varma årstiden några ute på gatan också. Under öppettiderna har jag hjälp i butiken.

Nu är det höst och vi frågar Birgitta vad som hon uppskattar mest med årstiden. Det är förstås färgerna ute i naturen, men också att det är dags att natta bina inför säsongen.

– Det låter kanske konstigt men det är lika härligt att dra igång bina på våren igen som det är att natta dem för vintern.

Musteriet och butiken tar så mycket tid att det inte blir så många timmar över att koppla av exempelvis med en bok. Om Birgitta gör det någon gång blir det en faktabok. Hon brukar titta på TV en stund innan läggdags och då blir det ofta Discovery eller naturprogram.

Text: Anette Holmqvist

Länkar:

Stavtorps Honung & Musteri
https://stavtorp.nu/

Stavtorps Honung & Musteri på Facebook
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2989260987791803&id=365888853462376

Stavtorps Honung & Musteri på Instagram
https://www.instagram.com/stavtorps_honung_musteri