Vi besöker Stavtorps delikatesser

De flesta Malmköpingsbor och sommargäster har nog någon gång besökt den lilla delikatessbutiken på Kungsgatan i Malmköping. Butiken har funnits sedan 2015 och har öppet på fredagar och lördagar, men också andra dagar om det är något större evenemang eller marknad i köpingen. Ibland står det jordgubbsförsäljare eller fiskförsäljare utanför butiksentrén. Birgitta Augustesen, som är ägare till butiken, driver också Stavtorps Honung & Musteri som ligger några kilometer utanför centrala köpingen. Malmköping.nu har fått en pratstund med Birgitta.

Det är inte lätt att fånga Birgitta i flykten mellan alla arbetsuppgifter. Foto: Anette Holmqvist

– Jag arbetade på ett fraktbolag i Stockholm som ansvarig för deras kundservice då jag 2008 bestämde mig för att sadla om. Jag ville kunna försörja mig på något annat vis och helst hemifrån.

Foto: Stavtorps Honung & Musteri

Birgitta och hennes man hade köpte en gammal handelsträdgård med bärbuskar, rabarber och fruktträd, så att göra saft, sylt och bärdrycker kom naturligt. Ganska snart förstod Birgitta att också bin kunde bli en naturlig del i odlingen. Hon blev yrkesbioodlare med förädling av honung som huvudinriktning och höll på med det några år fram tills 2013 då de öppnade musteriet hemma på gården i Stavtorp. Det är idag ett familjeföretag.

– Under ett bra äppleår är vi 3-5 personer i musteriet som jobbar under säsongen som varar mellan september och november, men resten av året är det mestadels jag själv som producerar det mesta. Är det ett dåligt äppleår är det jag och min man som sköter det mesta. Då tar vi bara in extrahjälp vid arbetstoppar.

Äpplen så långt ögat når. Foto: Anette Holmqvist

I år öppnade Stavtorps Honung & Musteri den 15 september. För den som har gott om äpplen och vill lämna in dem för mustning är det viktigt att boka tid på https://stavtorp.nu/boka-tid/#/ Ett äppelrikt år som förra hösten var det långa köer av bilar som väntade på att få lämna in sin skörd.

– Vi har stängt från mitten av januari till mitten av februari, eftersom vi jobbar så gott som alla andra dagar under året. Sedan när ledigheten är slut börjar arbetet med bikupematerial som skall repareras och ordnas inför säsongen med bina. Den säsongen brukar dra igång under mars-april.

Birgitta berättar att det under vårvintern är mycket arbete med alla frysar som ska tömmas. Bär och rabarber ska pressas och bli till sommarens drycker. Tyvärr kolliderar arbetet med bina med produktionen, så Birgitta är ofta hänvisad till att tillverka det mesta på beställning allt eftersom ordrarna kommer in.

– Till nästa säsong skall vi testa lite nytt och min man kommer jobba mer med produktionen, förhoppningsvis kommer vi då ligga i fas med alla produkter lite tidigare på det viset, vi får se…

När Birgitta startade delikatessbutiken 2015 förverkligade hon en dröm om att få ha en egen gårdsbutik, helst centralt i köpingen. En lokal på Kungsgatan blev ledig i samband med att fastighetens värmesystem byttes ut. Den lokalen blev en naturlig plats för gårdsbutiken som fick namnet Stavtorps Delikatesser.

Läckerheter i hyllorna på Stavtorps Delikatesser. Foto: Anette Holmqvist

– Namnet Stavtorps Delikatesser passar så bra eftersom en del av mitt varumärke är ”En delikatess från Malmköping”. Det är mitt lilla sätt att visa att det händer saker i Malmköping.

Idag heter butiken sitt rätta namn Stavtorps Gårdsbutik och Delikatesser som var meningen från början. Här säljer Birgitta inte bara Stavtorps egna produkter som exempelvis äpplemust och honung, utan här finns också andras närproducerade varor till försäljning. Birgitta anlitar ett tjugotal olika leverantörer, allt från Annas bageri i Mariefred till Möllans ost i Malmö.

– Vi har också en espressobar där vi gör latte på gårdsmjölk. Vi har ett cafébord inne i butiken och under den varma årstiden några ute på gatan också. Under öppettiderna har jag hjälp i butiken.

Nu är det höst och vi frågar Birgitta vad som hon uppskattar mest med årstiden. Det är förstås färgerna ute i naturen, men också att det är dags att natta bina inför säsongen.

– Det låter kanske konstigt men det är lika härligt att dra igång bina på våren igen som det är att natta dem för vintern.

Musteriet och butiken tar så mycket tid att det inte blir så många timmar över att koppla av exempelvis med en bok. Om Birgitta gör det någon gång blir det en faktabok. Hon brukar titta på TV en stund innan läggdags och då blir det ofta Discovery eller naturprogram.

Text: Anette Holmqvist

Länkar:

Stavtorps Honung & Musteri
https://stavtorp.nu/

Stavtorps Honung & Musteri på Facebook
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2989260987791803&id=365888853462376

Stavtorps Honung & Musteri på Instagram
https://www.instagram.com/stavtorps_honung_musteri

Spöken invaderade elljusspåret i Malmköping

I torsdags kväll samlades ett stort gäng Malmköpingsbor på campingen för att gå med på en spökvandring genom elljusspåret. Uppgiften om antalet är besökare är osäker och varierar mellan 100 och 200. Många var de i alla fall som slussades iväg i omgångar ut på den skrämmande promenaden. De yngsta hade förstås föräldrarna med sig.

Här gör sig spöken i olika åldrar sig redo att skrämma Malmköpingsbor.

Det var en varm och skön kväll, men stämningen blev ändå lite kuslig eftersom elljusspåret var nedsläckt. Ingen visste vad som kunde dyka upp bakom nästa knut eller stubbe.
– En rolig kväll för oss som spökade, säger Caroline Eriksson som var med och spökade. Jag har också hört av några som gick med sina barn att barnen tyckte att det var läskigt och roligt.

Arrangörer bakom torsdagens spökvandring är Fritidsgården i Malmköping, ABF, Idéfarmen, Malmköping.nu och Hälsoveckan. Evenemanget, som syftar till att få fler att barn och unga att motionera, har även genomförts i Flen och Hälleforsnäs som en avslutning på Hälsoveckan.
– Vi har så duktiga ungdomar här i Malmköping, summerar Caroline Eriksson en lyckad kväll.

 

Text: Anette Holmqvist
Foto: Caroline Eriksson

Program för Malma Marken 2019

Program för årets Malma marken 2019

Prognosen utlovar vackert väder och vi är redo för att välkomna Sörmlands största marknad till Malmköping! Flera hundra knallar, musik, mat, tivoli och folkfest. Här nedan ser du årets program. Parkerar gör du på heden och avgiften (80 kr) går till ungdomsidrotten här på orten.

Fredag 26/7
14.00 Marknad och tivoli öppnar
20.00 På scenen: Albin Johnsén (”Låt mig vara din soldat”)
24.00 Tivolit stänger

Lördag 27/7
10.00 Marknad och tivoli öppnar
17.00 På scenen: P4 Nästa Sörmland (länsfinalen)
20.00 På scenen: Lili & Susie och TimeMachine
24.00 Tivolit stänger

Söndag 28/7
10.00 Marknad och tivoli öppnar
12.00 Ekumenisk marknadsgudstjänst med sång av Daniel Wiklund
15.00 På scenen: Mojje (för barn)
18.00 Tivolit stänger

Testa de lokala restaurangerna:

Marknadslunch erbjuds på bland annat Wärdshuset, Hotel Malmköping och Toms restaurang (campingen) fredag, lördag och söndag.

Levande musik och pubkväll:

Utöver huvudakterna på Malma marken blir det levande musik och pubkväll på Wärdshuset och campingen.

Fredag 26 juli:
Mushroom Sally lirar så att taket lyfter sig i stora salen på Wärdshuset. Entré 100 kr. Kl 21.00.

Levande musik på campingen

Lördag 27 juli:
Pubkväll på ”ryttmästaren” på wärdshuset kl 19.00 – 01.00”

Levande musik på campingen

Ordförande har ordet

I mars fick Malmköping.nu en ny styrelse och en ny ordförande, Camilla Trolle. Vi har ställt några frågor till vår nya ordförande för att lära känna henne lite bättre och få reda på hur hon tänker kring Malmköping. Camilla har sina rötter i Sörmland, men bodde i Vallentuna, en kommun norr om Stockholm, tills hon var drygt 30 år.

– Men så träffade jag kärleken för 17 år sedan och det innebar en flytt till Malmköping. Jag har rötter i Sörmland eftersom både min mamma och mormor kommer från Eskilstuna och jag har tillbringat många lov här. Jag har kusiner både där och i Malmköping.

Camilla driver företaget Skapa balans. Hon är utbildad kostrådgivare och friskvårdsterapeut sedan 2008.  Sedan sin utbildning har hon jobbat med grupper och enskilda med målet att skapa balans i deras liv. Camilla förklarar vad det går ut på:

-Att man ska röra på sig och/eller träna eller äta mer frukt och grönsaker för att må bra vet de flesta. Men hur många stannar upp och reflekterar över sitt agerande? Jag jobbar med att coacha människor genom att vara ett bollplank och ibland vara den som ställer lite jobbigare frågor. På så sätt får jag ta del av när andra människor utvecklas, förändras och gör aktiva val för att må bra och nå sina mål – och det är fantastiskt!

Företaget tar säkert mycket tid och därför undrar vi vad som fick Camilla att ta av sin tid och engagera sig i Malmköping.nu

-Jag var på ett möte där torgkvällarna diskuterades och många bra idéer lades fram. Jag tycker att det är härligt när företagare brinner för något och i det här fallet var det att hålla Malmköping levande. Jag hoppas att samarbetet i Malmköping kan stärkas ännu mer och att fler i samarbeten växer fram.

Camilla tycker att Malmköping har en potential i det geografiska läget, den vackra naturen och att vi har företagare och föreningar som kan erbjuda mycket till ortens besökare. Hon oroar sig över att det kommer ett generationsskifte där mycket kunskap och rutiner riskerar att försvinna.

-Jag skulle också vilja se ett närmare samarbete mellan alla föreningar i Malmköping. Tillsammans blir vi starkare!! 

Men vad kan föreningen Malmköping.nu göra för att Malmköping ska bli så bra som möjligt att bo i och besöka och har det skett några förändringar med den nya styrelsen?

-Genom att visa upp vad Malmköping har att erbjuda på vår webbplats malmkoping.nu och löpande uppdatera våra sociala medier presenterar vi ett levande samhälle. Ett samhälle som lockar till besök och på så sätt ökar företagens möjlighet att växa.

En nyhet är att Malmköping.nu står som arrangör för torgkvällarna i år – en uppskattad tradition som vill bevara. Fler drömmar och planer finns om att skapa fler aktiviteter för att hålla köpingen levande året om, så vi får se vad som händer framöver.

    De små ideella föreningarna kan dock inte göra allt. Malmköpings invånare måste också bidra.  Camilla kommer med ett par tips på vad du kan göra:

-Stöd vårt arbete genom att bli medlem i Malmköping.nu – både som företagare och privatperson.

-Och berätta för oss när något händer, det är svårt för oss att vara uppdaterade på allt som händer runt om i Malmköping, Det är bara att maila till info@malmkoping.nu.

  I slutet av intervjun frågar vi Camilla vad hon gör på fritiden, utöver att vara ordförande i Malmköping.nu och vad hon har för förväntningar på sommaren

-Jag träffar vänner och familj så ofta jag kan och hinner. Vi föder upp och tränar travhästar på gården, det tar sin tid. Just nu har vi tre egna och två inackorderade. Sedan hoppas jag att vi får en fin sommar med sol, och att vi får många besökare till alla evenemang runt om i Malmköping. För egen del ser jag fram emot en lugn och skön sommar med utflykter runt omkring i närområdet.

Anette Holmqvist

Äntligen bakluckeloppis!

Den 11 maj var det premiär för årets första bakluckeloppis i Malmköping. Mängder av försäljare hade hittat till heden för att kränga allt från småspik och örhängen till tomatplantor och möbler. Som vanligt hade innebandyföreningen korv och dricka till försäljning och Ibtisam och Ahmed Raba sålde sina goda piroger och bakverk. Ett nytt inslag på loppisen var att Langosvagnen (som annars brukar stå vid Coop på lördagar) var parkerad bland försäljarna på heden.

Missade du premiären?

Ytterligare tolv tillfällen återstår. Officiellt drar loppisen igång kl 10 och slutar kl 14, men handeln är i full gång redan vid åtta-niotiden. Här följer årets datum för bakluckeloppis på heden:

 • 18 maj
 • 1 juni
 • 8 juni
 • 15 juni
 • 6 juli
 • 20 juli
 • 3 augusti
 • 10 augusti
 • 24 augusti
 • 31 augusti
 • 7 september
 • 14 september

Vill du vara med och sälja? Kika in på innebandyföreningens hemsida för information om vad som gäller.

Vi besöker Zoo7:an!

Att försöka driva en verksamhet med ett tvåårigt vägarbete utanför dörren, det är inte helt lätt. Det har systrarna och Malmköpingsborna Linda och Anna Eriksson fått erfara. Malmköping.nu har besökt Zoo7:an på Landsvägsgatan.

”Det bästa med att ha en affär på en så liten ort som Malmköping är att man får ett så tight förhållande till sina kunder”, säger Linda. ”Vi känner våra kunder och vet vad dom vill ha. Ibland hjälper vi dom att komma ihåg vad dom köpte sist. Det är familjärt och mysigt.”

Zoo7:an öppnade portarna för två år sedan. Linda hade blivit arbetslös eftersom företaget där hon arbetade som administratör hade lagt ner. Då beslöt hon att satsa på något hon brinner för, nämligen hundar. Anna följde efter och slutade sitt jobb på zoo-butiken i Flen för att kunna arbeta med sin syster.

”Vi såg ett behov av en zoo-butik här i Malmköping eftersom vi visste att det finns så många som har husdjur och då framför allt hundar. Men det var överraskande många som ville köpa mat och saker till sina katter också.”

Näthandel och vägbygge ställer till det
Men med tanke på hur många hundägare det finns så är det förvånande få Malmköpingsbor som besöker butiken. Under de två åren som gått har många kunder kommit resandes från Flen, Bettna, Hälleforsnäs, Eskilstuna och Nyköping. Problemet är dock inte varifrån kunderna kommer, utan precis som för andra handlare i köpingen är den stora konkurrenten näthandeln. Sedan att ombyggnaden av Landsvägsgatan har dragit ut på tiden har inte underlättat.

”Fram tills oktober-november förra året märkte vi inte av så mycket för då kunde folk komma in från ena hållet, men sedan de stängde av båda ändar av Landsvägsgatan fick många problem med att ta sig hit, t ex folk med rullator. Många vill köra bilen ända fram till dörren när de ska köpa tunga säckar med foder. Ytterligare ett orosmoment är var de som ska leverera varor till oss ska parkera.”

För ett par år sedan blev Linda och Anna inbjudna till ett informationsmöte i kommunens regi, men efter det har de inte fått någon information alls. När de har försökt ringa och mejla Flens kommun har det blivit hänvisade vidare och fått löfte om att bli uppringda, men ingen har hört av sig.

”Jag vill dock påpeka att dom som jobbat här utanför har varit jättegulliga”, säger Linda. ”Till exempel har Olle som ansvarar för bygget besökt oss försökt ge oss svar på några av våra frågor.”

Eftersom det till och med finns folk som tror att de stängt ner har Zoo7:an försökt vara aktiva i sociala medier, t ex i Facebook-gruppen Det händer i Malmköping. Men självklart nås inte alla den vägen.

Några ben eller bajspåsar skulle betyda mycket

För att vara så liten är butiken välfylld och den generösa takhöjden utnyttjas maximalt för att kunna erbjuda ett brett och varierat utbud till våra fyrbenta vänner. Och för den som liksom undertecknad inte har husdjur finns mössor, pannband och kosttillskott för människor.

”Vi har inte alla foderssorter, för vi är en så liten butik, men om folk bara kunde komma in och köpa några ben eller bajspåsar, det skulle göra så stor skillnad för oss. Om folk har svårt för att bära tunga fodersäckar så hjälper vi gärna till när vi är två i butiken.”

De flesta som kommer till butiken är vanliga husdjursägare. Linda och Anna har inte så många uppfödare bland sina kunder. Men de är tacksamma för alla som hittar till butiken och köper något, såväl vuxna som barn som vill ha något till sin kanin eller marsvin.

”Det är så mycket som har stängt ner i Malmköping och det vore tråkigt om ytterligare en butik försvann. Vi vill väl alla ha en levande köping och inte en massa tomma lokaler, men då måste vi hjälpas åt att rädda kvar de verksamheter som finns”, avslutar Anna och det har hon ju helt rätt i.

När de inte sköter butiken ägnar de sig ändå åt djuren. Linda har en son och två hundar. Dessutom är hon instruktör i en hundklubb. Anna har än så länge bara fyrbenta barn, sina två hundar. Nu ser de båda fram mot ljuset, våren och sommaren då Malmköping lever upp igen.

Text och foto: Anette Holmqvist

Malmköpingsbor om Zoo7:an

”Vi handlar all mat och godis där till Dixie och Anna klipper Dixies klor var tredje vecka. Dom är fantastiskt serviceminded på alla sätt. Jag tycker att dom kämpat på bra med tanke på vägbygget utanför och fått noll respons av kommunen.
Av oss får dom 10 tassar av 10 möjliga. 🌟🌟🌟🌟🌟
Susanne Brandell med vovven Dixie
”Vi har tyvärr inte husdjur, men hundratals fåglar på tomten. Självklart köper vi våra säckar med fågelfrön på trevliga Zoo7:an.

Christer Holmqvist och småfåglarna

Jag handlar mat, godis och annat, både till mina hundar och till katten. Bra priser, bra sortiment, trevlig personal.
Kan verkligen rekommendera Zoo7:an.
Jill Dunker med vovvarna Teddy och Freya samt katten Grace

Länkar

Zoo7an på Facebook

Zoo7an på Instagram

Ombyggnad av Landsvägsgatan (Flens kommun)

 

Nu tar vi fram årets evenemangsbroschyr

Malmköping.nu tar varje år fram en broschyr över vad som händer i Malmköping och dess närhet. Broschyren är populär och delas ut gratis i köpingens butiker och caféer.

Vill du vara med och synas med ditt arrangemang i broschyren är det dags att sammanställa dina uppgifter och skicka in nu. 15 april är sista dagen för att skicka in.

Vad vill vi ha med då?

Det kan vara konserter, gårdsloppisar, utflykter, familjedagar, grillkvällar, föreläsningar, ”öppet hus” och happenings av alla slag. I eller i närheten av Malmköping. Sådant som lockar såväl malmköpingsbor, sommarboende och turister. Broschyren täcker aktiviteter från maj till oktober.

100 kr per annons

För varje annons betalar arrangören 100 kr vilket är ett självkostnadspris som i princip täcker de kostnader vi har för framtagande, tryck och distribution.

Vill du vara med i broschyren?

Kontakta oss så berättar vi hur du går tillväga. Du når oss på info@malmkoping.nu, på Facebook eller på 0736-271983 (Martin). Vänta inte till sista dagen, 15 april, utan kontakta oss så snart som möjligt så att ditt evenemang säkert kommer med.

Vi besöker Systrarna Carlsson – ”Vi känner oss löjligt optimistiska”

Det är grått och mörkt när Malmköping.nu besöker Systrarna Carlsson en decemberlördag. Bara ett tunt snölager täcker asfalten på torget och julgranen har inte hunnit tändas för det är för tidigt på dagen. Desto fler färger möter oss när vi kommer in i butiken, fylld av kläder, skor och bijouterier.

Inte minst strålar Carina Carlsson själv i sin röda poncho. Hon driver butiken på heltid tillsammans med sin syster Lena Carlsson som är där på 25 procent. Lena, som inte kunde närvara vid intervjun, arbetar halvtid på Hemgården i Malmköping efter 38 år i hemtjänsten. Systrarna Carlssons butik ligger snett emot Tempo. Här har tidigare legat en skoaffär och ännu längre tillbaka fanns Klädbutiken i lokalen.

Välkommen in till Systrarna Carlssons trevliga butik! Foto: Anette Holmqvist.

Började med funktionskläder

– Jag arbetstränade och arbetade i Klädbutiken under en period, berättar Carina. När jag slutade där läste jag in gymnasiekursen i Ekonomi och startade sedan det här företaget 2011. 2012 flyttade vi in i den första lokalen. Vi hade ett rum i det som idag är Hem och miljö.

Systrarna Carlsson började med att satsa på funktionskläder. Det berodde på att Carina när hon arbetade i Klädbutiken hade upptäckt en kundgrupp som alla hade glömt bort, nämligen de gamla och sjuka, människor som har svårt att klä på sig själva.
– Då pratade jag med min syster, som ju arbetade inom vården. Hon berättade att personalen fick stå och klippa sönder nya kläder för att de skulle gå att få på patienterna. Där började fröet gro till att göra något för den här kundgruppen.

Från starten 2011 och en bit in på 2013 bestod det mesta av arbetet i att, med funktionskläder i bagaget, åka ut till äldreboenden och handikappföreningar. Men så hände något som förändrade inriktningen på företaget.
– Tjejerna som hade skoaffär i de här lokalerna kom och berättade att de skulle lägga ner sin butik. Det tog ungefär en månad mellan att jag först tänkte tanken att ta över lokalerna och tills vi slog upp portarna i början av november 2013.

 

Inriktningen förändras

Malmköping hade precis blivit av med sin skohandel, så det var säkert många som uppskattade att systrarna utökade sitt sortiment till skor i samband med flytten. Samtidigt övergick de också till att sälja vanlig damkonfektion, något som inte alla har noterat.
– En del tror att vi fortfarande säljer funktionskläder och kan säga: ”Så snygga dom är nu för tiden”. Men vi har bara vanliga damkläder, med undantag för att vi säljer ortopediska skor (också för herrar). Resorna har också upphört eftersom butiken tar all tid. Det finns bara ett fåtal ställen vi besöker för att de verkligen vill att vi kommer.

Hos Systrarna Carlsson finns det ortopediska skor, både i herr- och dammodeller. Foto: Anette Holmqvist.

Vilka är då Systrarna Carlssons kunder? Det kanske man inte frågar kunderna om?

– Jo, det gör man, svarar Carina bestämt. Jag brukar kunna sitta efter en arbetsdag och summera: ”Dom kom från Strängnäs”, ”Idag kom ett helt sällskap från Eskilstuna”… Väldigt många kunder kommer från Flen, så man kan säga att vi har kunder från hela länet.

När vi kommer in på ämnet Malmköping så säger Carina att hon uppskattar de personliga relationer man utvecklar med kunderna på en liten ort. Dessutom underlättar de korta avstånden kontakten med kollegorna i andra butiker. Men det är naturligtvis inte problemfritt att driva en butik idag. Utmaningarna är många.
– Det är inte längre att man bara har konkurrenter i andra butiker, utan den stora konkurrenten är nätet. Det gör att vi måste tänka till både när det gäller sortiment och prissättning. Vi har bestämt att vi bara ska ha kvalitetsmärken, men på grund av den rådande situationen måste vi ibland lägga oss under leverantörernas förväntade prisnivå. Det händer att de blir sura på oss. Men vi är tvungna att göra det, annars kan vi lika gärna packa ihop och stänga.

Vi känner oss löjligt optimistiska

Nu är det inte så mycket kvar av 2018 och när nyår närmar sig brukar de flesta av oss fundera över framtiden. Hur ser den ut för butiken och företaget? Systrarna Carlsson säger sig vara löjligt optimistiska, eftersom det ändå har gått framåt under de här sju åren.
´- Det tar ju tid att bygga upp en butik och få den att fungera med en kundkrets som kommer tillbaka. Och det finns fortfarande människor som tycker om att prova kläderna, få hjälp och kanske smakråd inför köpet

Förr var Systrarna Carlsson inriktade på funktionskläder men nu är det framförallt damkläder med tjusiga mönster som du hittar i butiken. Foto: Anette Holmqvist.

Att ha en butik innebär också mycket arbete och få lediga dagar. Enligt både Carina och Lena är det detta som är det bästa med julen, att få lite fritid tillsammans med familjen. Lena har en stor familj som är spridd över landet och uppskattar att få samla alla och fira helg.

En annan sida av Carina

För de flesta malmköpingsbor är Carina också känd för sina sångframträdanden som medlem i Malmakören. Vi har bland annat sett henne i musikaler, på tårtcafeer i Stadshuset och på dramatiska vandringar i köpingen. Men när jag frågar henne om det blir hon plötsligt blyg och tystlåten.
– Jag måste ha peruk på mig för att kunna ösa ur mig ur detta. Men visst jag är en teaterapa. Det är jag.

Tre snabba

Carinas tips om att utveckla Malmköping

Samarbeta mer! Ibland är det vattentäta skott mellan våra föreningar. Vi måste samarbeta mer och dra åt samma håll. Sedan måste naturligtvis alla som bor i köpingen hjälpa till och inte vänta på att någon annan ska agera. Vi har alla möjligheter och vi har ju lyckats förr!

Vad får inte saknas på ditt julbord?

Lena: Min sillsallad måste vara med
Carina: Janssons frestelse

Vad får inte finnas på ditt julbord? 

Lena och Carina: Vi är båda gamla bondbarn. Det värsta som fanns var när mamma gjorde i ordning det där grishuvudet. Så några grishuvud får inte finnas med på våra julbord. Carina har heller aldrig haft dopp i grytan på julbordet

Vincaféet

Premiär för nya vincaféet

Sista lördagen i november var det äntligen dags för smygpremiären av Malmköpings senaste tillskott i restaurang- och café-svängen. I en av flyglarna till Wärdshuset har Pär, Lotta och Lena öppnat ett vincafé. Allt är inte helt klart ännu men de tre ville ändå visa upp hur långt de kommit med sitt senaste projekt.

Under hela kvällen strömmade folk till för att mingla och ta ett glas vin. 60 kr per glas gick det på och tillfället till ära bjöds det på snittar och tilltugg. Pär berättade också att en specialitet framöver kommer vara danska smörrebröd.

Det har varit mycket jobb för de tre att både driva Wärdshuset och att iordningsställa vincaféet under det senaste året. Det var idel glada miner och en god stämning under hela kvällen så vi får hoppas att Pär, Lotta och Lena tycker det varit mödan värt. Med tanke på det varma mottagandet så verkar i alla fall Malmköpingsborna uppskatta det nya caféet. Vi önskar er stor lycka till i fortsättningen!

För mer info om öppettider mm så kan du följa Wärdshuset på Facebook eller surfa in på malmkopingwardshus.com

Några bilder från kvällen:


Foton av Anette och Christer Holmqvist