Museer

Malmköping har ett museum som ibland kommer på tal när udda museer avhandlas. Det är Strykjärnsmuseet där du kan se runt 1500 strykjärn från olika länder och epoker. Men Malmköping har fler museer än så, ett tiotal närmare bestämt:

Hembygdsföreningen har flera museer i sin vackra gårdsmiljö. Själva gårdsmiljön i sig är fin att besöka, men passa också på att gå in i husen när det är öppet. Här hittar du ett fotomuseum med en mängd sparade bilder, kartor, register med mera från köpingens historia. Perfekt för dig som vill släktforska eller vill veta mer om ditt hus. Vid Hembygdsföreningen finns också:

  • Fornmuseum med gamla föremål
  • Textilmuseum med en stor samling sömnader och syredskap
  • Vagnmuseum med äldre vagnar
  • Brandkårsmuseum
  • Lantbruksmuseum med plogar, redskap med mera 
  • Textilmuseum

Läs mer om vad som finns på Hembygdsgården eller gör ett besök på dagtid vardagar eller kontakta på telefon 0157 20204 för bokning.

Museet Malmahed ligger i en egen byggnad vid vårdcentralen. Här hittar du en påkostad utställning som handlar om livet kring heden under regementstiden. Men här finns även en utställning om gymnastiklägren som arrangerades på heden fram till 1975, samt en utställning om bygdens arkeologi och natur. Sörmlands museum står bakom museet och det drivs i samarbete med Hembygdsföreningen.

För aktuella öppettider besök museets hemsida eller ring 0157 20204. Det numret kan du också ringa om du vill boka en guidad tur på museet.

Livet kring heden och köpingens historia kan du också ta del genom Sörmlands museums utomhusutställning. Via ett 20-tal skyltar runt om på orten berättas om olika händelser och livsöden, gamla hus och platser. Skyltarna är märkta med “Historien i Sörmland”. 

Museispårvägen Malmköping drivs av svenska spårvägssällskapet. De har ett stort antal spårvagnar och gamla bussar som fortfarande är i bruk. Under högsäsongen på sommaren körs spårvagnarna nästan varje dag. Speciella dagar och arrangemang anordnas även under andra tider på året. Spårvagnsturen är naturskön och går utmed Hosjön. Där museispårvägen börjar finns även ett bussmuseum.

Museer utanför orten

Några kilometer söder om Malmköping, i närheten av vår grannort Sparreholm ligger Sparreholms slott. Här finns inte mindre än tre museer: bilmuseum med gamla bilar, tekniskt museum med Europas största jukeboxsamling och en cykelutställning samt ett vagnsmuseum med hästvagnar. Läs mer om museerna här

Få mer uppgifter i våra presentationer