Nu tar vi fram årets evenemangsbroschyr

Malmköping.nu tar varje år fram en broschyr över vad som händer i Malmköping och dess närhet. Broschyren är populär och delas ut gratis i köpingens butiker och caféer.

Vill du vara med och synas med ditt arrangemang i broschyren är det dags att sammanställa dina uppgifter och skicka in nu. 15 april är sista dagen för att skicka in.

Vad vill vi ha med då?

Det kan vara konserter, gårdsloppisar, utflykter, familjedagar, grillkvällar, föreläsningar, ”öppet hus” och happenings av alla slag. I eller i närheten av Malmköping. Sådant som lockar såväl malmköpingsbor, sommarboende och turister. Broschyren täcker aktiviteter från maj till oktober.

100 kr per annons

För varje annons betalar arrangören 100 kr vilket är ett självkostnadspris som i princip täcker de kostnader vi har för framtagande, tryck och distribution.

Vill du vara med i broschyren?

Kontakta oss så berättar vi hur du går tillväga. Du når oss på info@malmkoping.nu, på Facebook eller på 0736-271983 (Martin). Vänta inte till sista dagen, 15 april, utan kontakta oss så snart som möjligt så att ditt evenemang säkert kommer med.

Vi besöker Systrarna Carlsson – ”Vi känner oss löjligt optimistiska”

Det är grått och mörkt när Malmköping.nu besöker Systrarna Carlsson en decemberlördag. Bara ett tunt snölager täcker asfalten på torget och julgranen har inte hunnit tändas för det är för tidigt på dagen. Desto fler färger möter oss när vi kommer in i butiken, fylld av kläder, skor och bijouterier.

Inte minst strålar Carina Carlsson själv i sin röda poncho. Hon driver butiken på heltid tillsammans med sin syster Lena Carlsson som är där på 25 procent. Lena, som inte kunde närvara vid intervjun, arbetar halvtid på Hemgården i Malmköping efter 38 år i hemtjänsten. Systrarna Carlssons butik ligger snett emot Tempo. Här har tidigare legat en skoaffär och ännu längre tillbaka fanns Klädbutiken i lokalen.

Välkommen in till Systrarna Carlssons trevliga butik! Foto: Anette Holmqvist.

Började med funktionskläder

– Jag arbetstränade och arbetade i Klädbutiken under en period, berättar Carina. När jag slutade där läste jag in gymnasiekursen i Ekonomi och startade sedan det här företaget 2011. 2012 flyttade vi in i den första lokalen. Vi hade ett rum i det som idag är Hem och miljö.

Systrarna Carlsson började med att satsa på funktionskläder. Det berodde på att Carina när hon arbetade i Klädbutiken hade upptäckt en kundgrupp som alla hade glömt bort, nämligen de gamla och sjuka, människor som har svårt att klä på sig själva.
– Då pratade jag med min syster, som ju arbetade inom vården. Hon berättade att personalen fick stå och klippa sönder nya kläder för att de skulle gå att få på patienterna. Där började fröet gro till att göra något för den här kundgruppen.

Från starten 2011 och en bit in på 2013 bestod det mesta av arbetet i att, med funktionskläder i bagaget, åka ut till äldreboenden och handikappföreningar. Men så hände något som förändrade inriktningen på företaget.
– Tjejerna som hade skoaffär i de här lokalerna kom och berättade att de skulle lägga ner sin butik. Det tog ungefär en månad mellan att jag först tänkte tanken att ta över lokalerna och tills vi slog upp portarna i början av november 2013.

 

Inriktningen förändras

Malmköping hade precis blivit av med sin skohandel, så det var säkert många som uppskattade att systrarna utökade sitt sortiment till skor i samband med flytten. Samtidigt övergick de också till att sälja vanlig damkonfektion, något som inte alla har noterat.
– En del tror att vi fortfarande säljer funktionskläder och kan säga: ”Så snygga dom är nu för tiden”. Men vi har bara vanliga damkläder, med undantag för att vi säljer ortopediska skor (också för herrar). Resorna har också upphört eftersom butiken tar all tid. Det finns bara ett fåtal ställen vi besöker för att de verkligen vill att vi kommer.

Hos Systrarna Carlsson finns det ortopediska skor, både i herr- och dammodeller. Foto: Anette Holmqvist.

Vilka är då Systrarna Carlssons kunder? Det kanske man inte frågar kunderna om?

– Jo, det gör man, svarar Carina bestämt. Jag brukar kunna sitta efter en arbetsdag och summera: ”Dom kom från Strängnäs”, ”Idag kom ett helt sällskap från Eskilstuna”… Väldigt många kunder kommer från Flen, så man kan säga att vi har kunder från hela länet.

När vi kommer in på ämnet Malmköping så säger Carina att hon uppskattar de personliga relationer man utvecklar med kunderna på en liten ort. Dessutom underlättar de korta avstånden kontakten med kollegorna i andra butiker. Men det är naturligtvis inte problemfritt att driva en butik idag. Utmaningarna är många.
– Det är inte längre att man bara har konkurrenter i andra butiker, utan den stora konkurrenten är nätet. Det gör att vi måste tänka till både när det gäller sortiment och prissättning. Vi har bestämt att vi bara ska ha kvalitetsmärken, men på grund av den rådande situationen måste vi ibland lägga oss under leverantörernas förväntade prisnivå. Det händer att de blir sura på oss. Men vi är tvungna att göra det, annars kan vi lika gärna packa ihop och stänga.

Vi känner oss löjligt optimistiska

Nu är det inte så mycket kvar av 2018 och när nyår närmar sig brukar de flesta av oss fundera över framtiden. Hur ser den ut för butiken och företaget? Systrarna Carlsson säger sig vara löjligt optimistiska, eftersom det ändå har gått framåt under de här sju åren.
´- Det tar ju tid att bygga upp en butik och få den att fungera med en kundkrets som kommer tillbaka. Och det finns fortfarande människor som tycker om att prova kläderna, få hjälp och kanske smakråd inför köpet

Förr var Systrarna Carlsson inriktade på funktionskläder men nu är det framförallt damkläder med tjusiga mönster som du hittar i butiken. Foto: Anette Holmqvist.

Att ha en butik innebär också mycket arbete och få lediga dagar. Enligt både Carina och Lena är det detta som är det bästa med julen, att få lite fritid tillsammans med familjen. Lena har en stor familj som är spridd över landet och uppskattar att få samla alla och fira helg.

En annan sida av Carina

För de flesta malmköpingsbor är Carina också känd för sina sångframträdanden som medlem i Malmakören. Vi har bland annat sett henne i musikaler, på tårtcafeer i Stadshuset och på dramatiska vandringar i köpingen. Men när jag frågar henne om det blir hon plötsligt blyg och tystlåten.
– Jag måste ha peruk på mig för att kunna ösa ur mig ur detta. Men visst jag är en teaterapa. Det är jag.

Tre snabba

Carinas tips om att utveckla Malmköping

Samarbeta mer! Ibland är det vattentäta skott mellan våra föreningar. Vi måste samarbeta mer och dra åt samma håll. Sedan måste naturligtvis alla som bor i köpingen hjälpa till och inte vänta på att någon annan ska agera. Vi har alla möjligheter och vi har ju lyckats förr!

Vad får inte saknas på ditt julbord?

Lena: Min sillsallad måste vara med
Carina: Janssons frestelse

Vad får inte finnas på ditt julbord? 

Lena och Carina: Vi är båda gamla bondbarn. Det värsta som fanns var när mamma gjorde i ordning det där grishuvudet. Så några grishuvud får inte finnas med på våra julbord. Carina har heller aldrig haft dopp i grytan på julbordet

Vincaféet

Premiär för nya vincaféet

Sista lördagen i november var det äntligen dags för smygpremiären av Malmköpings senaste tillskott i restaurang- och café-svängen. I en av flyglarna till Wärdshuset har Pär, Lotta och Lena öppnat ett vincafé. Allt är inte helt klart ännu men de tre ville ändå visa upp hur långt de kommit med sitt senaste projekt.

Under hela kvällen strömmade folk till för att mingla och ta ett glas vin. 60 kr per glas gick det på och tillfället till ära bjöds det på snittar och tilltugg. Pär berättade också att en specialitet framöver kommer vara danska smörrebröd.

Det har varit mycket jobb för de tre att både driva Wärdshuset och att iordningsställa vincaféet under det senaste året. Det var idel glada miner och en god stämning under hela kvällen så vi får hoppas att Pär, Lotta och Lena tycker det varit mödan värt. Med tanke på det varma mottagandet så verkar i alla fall Malmköpingsborna uppskatta det nya caféet. Vi önskar er stor lycka till i fortsättningen!

För mer info om öppettider mm så kan du följa Wärdshuset på Facebook eller surfa in på malmkopingwardshus.com

Några bilder från kvällen:


Foton av Anette och Christer Holmqvist

Höstfärger i Malmköping och några tips som lyser upp

Nu börjar flyttfåglarna dra söderut över vinterhalvåret. Lövträden förbereder sig för vintern och bjuder på ett fyrverkeri av rött, gult och orange i sina kronor. Det är vackert att promenera i köpingen nu. Vår fotograf Annette Holmqvist har varit ute på en tur och lyckats pricka in både de sprakande höstfärgerna och lugnet som vilar över Malmköping så här års.

Jämfört med sommaren och den intensiva julmånaden är det ganska tunnsått på evenemang och aktiviteter här i Malmköping under hösten. Några höjdpunkter återstår dock innan vi laddar upp för julen med marknader, konserter och lussebullar. Här följer några tips på vad du kan uppleva i Malmköping i höst. Fler tips hittar du som vanligt på vår evenemangssida

Läs mer

Bildrapport från Dunkersdagen

Första lördagen i september anordnas varje år en dag till Dunkers ära, Dunkersdagen. Missade du Dunkersdagen i år eller hade du tvärtom förmånen att besöka denna trevliga familjefest? Oavsett vilket så ta en titt på vår fotodokumentation från den tionde upplagan av Dunkersdagen.

Dunker är en vacker och lantlig idyll som ligger cirka 1 mil från Malmköping. Dunker är vidsträckt men bygdens själva hjärta är området kring kyrkan. Här finner du också skolan där de flesta aktiviterna på Dunkersdagen äger rum. Landskapet runt omkring är böljande med åkrar, betesmarker och utsikt över sjön Dunkern. Korna går på bete ett stenkast från förskolan som är inhyst i den gamla prästgården.

Vy från Dunker med kyrkan i bakgrunden. Foto: Anette Holmqvist

Den som besökt Dunkersdagen tidigare kände igen flera av programpunkterna. Även i år kunde gammal som ung springa Dunkersjoggen, musta sina äpplen på det mobila musteriet eller se Simon Stålspets och Dunkers Donnor uppträda i kyrkan. Traktorbalett, käpphästmästerskap och öppet hus på Idefarmen var några fler programpunkter som lockade under dagen.  Läs mer

Trädgård, grönsaker och välbefinnande – vi välkomnar några nya medlemmar i föreningen

Föreningen växer! Under 2018 har vi fått flera nya medlemmar i Malmköping.nu. Det handlar om allt ifrån grönsaksproducenter och trädgårdsarbetare till skönhetssalonger, massör och café. Ett av de senaste tillskotten i medlemsskaran är något så ovanligt (?) som djurhomeopat och reikibehandlare.

Bli medlem

Tack vare de medlemsavgifter som vi får in har vi möjlighet att fortsätta driva och utveckla hemsidan. Som tack får företagen och föreningarna i sin tur exponering på hemsidan och når därmed de tusentals besökare som surfar in på www.malmköping.nu varje månad. Företagare och föreningar betalar 300 kr per år i medlemsavgift.

Även som privatperson kan du bli stödmedlem i föreningen. Bli gärna stödmedlem om du tycker att det är viktigt att det finns en förening som marknadsför köpingen som turistmål och bostadsort, informerar om våra företag och föreningar samt gör reklam för aktuella evenemang och annat som händer på orten. Vi finns både på webben och på Facebook, Instagram och Twitter. Som privatperson betalar du 75 kr per år i medlemsavgift.

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem i föreningen

Läs mer

Rapport från Malma Marken

Fredag 27 juli

Det blev en varm start på den 42:a upplagan av Malma Marken. Solen gassade och termometern visade på 33 grader. Inte idealiskt marknadsväder precis vilket visade sig på antalet besökare. Det var betydligt glesare än vanligt, och därmed lättare att komma fram och fynda bland knallarnas tält. Den som besökt marknaden tidigare vet vad knallarna har att bjuda på: här finns alltifrån billiga leksaker till dyra ostar, färska bakverk, kläder, husgeråd, prydnader, växter och bra-att-ha-grejer. Nytt för i år är bland annat att politiska partier finns på plats och även några nyheter i matutbudet: foodtrucken med latinamerikansk street food ska jag nog testa idag.

Musiktävlingen P4 Nästa höll länsfinal vid tretiden. Det var ett trevligt inslag som vi gärna ser en repris av på kommande marknader. Som vinnare stod White Monkey från Strängnäs som nu har chansen att få framföra sin svängiga punkrock i riksfinalen av tävlingen.

Vid åttatiden hade temperaturen sjunkit några grader och det var skönare att strosa runt på marknaden. På scenen framträdde ett band som frontades av Micke ”Syd” Andersson från Gyllene Tider och Susie från Lili & Susie. De fick igång ett skönt gung och bjöd på en knippe 80- och 90-talshits, både egna och andras låtar. Framför scenen dansade såväl barn som vuxna. Vi som var där fick höra klassiska låtar som ”Oh mama”, ”(Kom så ska vi) leva livet”, ”Gå och fiska” och ”Vill ha dig”.

Höjdpunkten kom mot slutet då Micke och Lili bjöd upp morgondagens stjärnor att vara med på konserten. Scenen fylldes av barn från publiken som dansade, studsade och sjöng med i ”What’s the color of Love” och ”Sommartider”. Vilka glädjespridare! Läs mer

Malma marken bildkollage

Äntligen dags för Malma Marken (27 – 29 juli)

För många Malmköpingsbor är Malma Marken sommarens höjdpunkt. Marknaden går alltid av stapeln sista helgen i juli och med sina 300 knallar räknas den som Sörmlands största marknad. Det blir tre dagar då köpingen och heden fylls med knallar, musik, fest, tivoli, god mat och tiotusentals besökare. Här nedan hittar du hålltiderna för Malma Marken 2018, den 42:a i ordningen. Arrangör av Malma marken är Malmköpings IF. Läs mer

Folkvimmel

Gammaldags Malmköpings Marknad – Sörmlands mysigaste marknad?

Malma marken i slutet av juli må vara Sörmlands största och mest besökta marknad, men frågan är om inte gammaldags marknad är Sörmlands mysigaste? Under marknadsdagen sjuder Malmköpings gator och torg av aktiviteter. Köpingens handlare, ideella föreningar samt tillresta hantverkare och marknadsknallar är på plats. Besökarna bjuds också på allehanda uppvisningar, utställningar, musik och dans.

Marknaden äger rum på lördag 26 maj och väderprognosen visar vackert väder hela dagen. Marknaden öppnas med salut kl 9.00 och pågår fram till kl 16.00. På marknaden kan du köpa till exempel hantverk, slöjd, mat och plantor från knallarna men också besöka utställningar, se på musik, dans och teaterframträdanden. Du kan prova på släktforskning eller olika slöjdtekniker.

marknadsstånd
På gator och torg kommer du kunna fynda mat, hantverk med mera. Foto: Anette Holmqvist.

En marknad för stora och små

Gammaldags marknad är en perfekt utflykt för barnfamiljen. Bakom stadshuset hittar du ”Äventyret” med gratis bungy-run, studsmatta, ansiktsmålning, popcorn och sockervadd. Vid Heden kommer det finnas kaninutställning och tävlas i kaninhoppning. Vid Hembygdsgården kan du pröva på gamla historiska lekar. Kanske blir du mästare i ”Kasta stövel”? Hela dagen håller museispårvägen öppet och här kan du åka med såväl veteranbussarna som spårvagnarna.

Spårvagn
Museispårvägen kör både spårvagn och veteranbussar under dagen. Lös en biljett och åk hur mycket du vill! Foto: Anette Holmqvist.

1918 – porten till en ny tid

Varje Gammaldags marknad har ett tema. Årets tema är ”1918 – porten till en ny tid”. Första världskriget var äntligen slut. Elände förbyttes i förhoppningar om framtiden. Debatten om allmän och kvinnlig rösträtt pågick för fullt. Det glada 20-talet stod för dörren och musiken svängde och modet blomstrade. Kom gärna i gammaldags kläder och bidra till den historiska stämningen i köpingen denna dag! Du väljer själv tidsepok. Kanske är det du som går hem med titeln ”Bästa gammeldags marknadsutklädda”?

Marknadsprogrammet i urval

Här följer några hållpunkter för dagen. Hela programmet hittar du i broschyren om Gammaldags marknad som finns i Malmköpings butiker. För dig som kommer med bil: fri parkering med plats för ungefär 1000 bilar finns på Heden.

  • 9.00: Öppningsceremoni. Malmabygdens spelmän och barn från Malmaskolan dansar in marknaden.
  • 9.30: Hot n’ Blue Jazzband svänger loss på Torget
  • 10.45: Idefarmen visar knasiga historiska lekar vid Hembygdsgården
  • 12.00: Demonstrationsskådespelet ”Ja till kvinnlig rösträtt” avgår från Hembygdsgården
  • 12.30: Malmabygdens spelmän spelar lunchmusik vid Lilla Malma kyrka
  • 13.00: Flens Blåsorkester spelar bakom Stadshuset
  • 13.00: Malmköpings Gymnastikförening bjuder på uppvisning vid Heden
  • 13.50: Gamla fordon kör längs Kungsgatan
  • 14.30: Bästa marknadsklädsel utses vid Torget
  • 16.00: Bästa marknadsstånd utses vid Torget.
Under marknadsdagen kan du spana på gamla bilar och andra fordon. Foto: Gammaldags Malmköpings Marknad.

Länk till Gammaldags Malmköpings Marknads Facebooksida

Bild på brasa

Fira Valborg vid Sörmlands största majbrasa

På Heden i Malmköping står just nu karuseller och tivolistånd på rad. Strax intill tivoliattraktionerna tronar en gigantisk hög med kvistar och grenar. Här har Malmköpingsborna kunnat lämna sitt trädgårdsavfall under en dryg veckas tid. Det sägs att detta kommer att vara Sörmlands största majbrasa.

– Vi har kallat det för det under många år och än så länge är det ingen som protesterat eller sagt att de har en större brasa, berättar Jack Rydberg från Byarådet som arrangerar Valborgsfirandet.

Jag träffar honom veckan innan Valborg. Trots att det bara gått några dagar sedan det blev tillåtet att lägga grenar till brasan mäter nu högen flera meter på höjden och omkretsen är nog likvärdig med en större karusell.
– På större orter finns det ofta flera majbrasor, men här i Malmköping har vi bara en. Upptagningsområdet för Malmköping blir därmed ganska stort berättar Jack.

Stor brasa och stort firande
Vi som varit med på firandet några gånger vet hur höga eldslågorna blir och vilken värme som strålar ut från brasan. Frågan är hur varmt det kommer bli för tivoliknallarna på måndag kväll? Vagnarna står inte så långt från brasan så någon vårjacka lär väl knappast försäljarna behöva när högen väl är tänd. För er som inte besökt Malmköping på Valborg kan tilläggas att inte bara brasan är ovanligt stor. På Valborgskvällen besöker många Malmköpingsbor och tillresta Heden. Här finns ett tivoli, försäljning av mat, dryck och kakor, och som pricken över i:et avslutas kvällen med ett fyrverkeri. Läs mer