Vi besöker Hem & Miljö

”Köpingens vackraste skyltfönster”, var det någon som sade när jag nämnde att jag hade intervjuat Marie Boberg. Marie är innehavare av Hem & Miljö Textilinredningar som ligger alldeles vid torget på Storgatan 4.

När Malmköping.nu kommer dit en gråruskig novemberdag känns det välkomnande och mysigt i den julpyntade butikslokalen. Här säljer Marie framför allt tyger, gardintillbehör och sybehör. Samtidigt är det en presentbutik där du kan hitta bäddset, frotté, dukar, kökshanddukar, lampor, lyktor, ljus, servetter mm. Och nu har också julpyntet kommit fram.

– Evighetsblommor har blivit väldigt populärt och gjutjärnssortimentet går alltid bra, säger Marie. Jag köper in mer presentartiklar nu eftersom de andra presentbutikerna har försvunnit från köpingen. Folk som kommer in i butiken brukar alltid hitta något.
Hit flyttade Hem & Miljö för sex år sedan från den lokal på Landsvägsgatan som Skala Minimal har idag. Men historien går längre tillbaka än så. Den viktigaste verksamheten för Hem & Miljö är nämligen textilateljén där Marie utövar sitt hantverk, att sy upp gardiner och mycket annat som vi återkommer till.

Sydde till Riksdagen och Operan
Marie är uppvuxen i Stjärnhov, men bodde under många år i Stockholm. Där arbetade hon tillsammans med sin mamma som hade köpt en verksamhet och tagit över dess kunder.

– Mamma hade inredningsarkitekter som kom till henne och gjorde beställningar till Riksdagen, Postgirot, Bankgirot, Operan… Det var en härlig tid, jag, mamma och mormor arbetade ihop. Det blev mycket handsömnad och annat pyssel. Då satt vi tre tillsammans och sydde sammetsdraperier till Operan.

De tre generationerna kvinnor sydde ihop i 5-6 år. Under den här tiden hann Marie träffa sin man Örjan som också har rötter i Sörmland, han är närmare bestämt ifrån Ärla. De började drömma om ett hus och hyrde ett i Nacka. Att köpa hus i Stockholmstrakten var väldigt dyrt även på den tiden.

Satt på Bali och längtade till Malmköping
Maries pappa bodde i Malmköping och vid ett besök i köpingen 1993 såg Marie och Örjan att det rosa huset på Landsvägsgatan var till salu.

Vi anmälde intresse för huset. Jag tror till och med att vi lämnade ett bud. Sedan åkte vi på bröllopsresa till Bali, men hade mest huset i tankarna. ”Hur kan ni sitta på Bali och längta till Malmköping?”, frågade folk. Men det var vårt drömhus.

Örjan arbetade i Stockholm och från början pendlade de båda två mellan Malmköping och Stockholm. Sedan blev Maries mamma dålig och fick färre jobb samtidigt som Marie själv blev gravid.

– Det gjorde att jag stannade och sökte jobb här i trakten. Jag har arbetat på Hemtex, i möbelaffär och på Gardinlagret i Eskilstuna. Jag ville gärna arbeta heltid, men det fick jag inte och då drog jag igång en liten syverksamhet vid sidan om. Arbetsgivaren tyckte att det var konkurrerande verksamhet så jag fick sluta på Gardinlagret.

Ett slott behövde gardiner
Marie har varit verksam i Malmköping i 16 år. Hon startade upp på Parkgatan i en före detta trafikskola. En av de första beställningarna kom från ett slott som behövde gardiner.

– Jag tipsade andra som arbetade med gardinsömnad, men ingen var intresserad. Då tog jag själv kontakt med slottet och tänkte ”Nu kör vi!” Det var starten på alltihop och jag har dom fortfarande kvar som kunder efter alla år.

Efter Parkgatan flyttade Marie sin verksamhet till Landsvägsgatan där hon som sagt haft lokaler innan hon flyttade till torget där hon är idag.

Sömnaden tar mest tid
Det är sömnaden som tar det mesta av Maries tid. Hon arbetar mycket med slott och herresäten som beställer fodrade gardiner.

– Det är väldigt roligt, men också tidskrävande. Jag åker ut och tar mått, syr upp och kommer sedan själv ut och monterar gardinuppsättningarna.

Kunderna kommer inte bara från Malmköping, utan från hela Sörmland, men också från städer som Stockholm och Västerås. Det kan vara ett gäng personer som fyller en bil och kommer till Malmköping.

– Jag blir så glad när dom kommer! Jag gör ju inte så mycket reklam, men folk tipsar varandra om Hem & Miljö.

Marie berättar att hon, för utöver gardiner, också syr kuddar, överkast, sängkjolar, lampskärmar, dynor mm. Hon klär också om enklare fåtöljer och sänggavlar. Till sin hjälp har hon en halvtidsanställd som också syr och sköter butiken när Marie är ute på uppdrag.

– Självklart syr jag inte bara åt slott. Jag har väldigt många vanliga kunder också, till exempel unga tjejer eller pensionärer som varken vill eller kan sy eller har en trasig symaskin. En del kan få panik av bara tanken på att börja klippa i ett tyg.

Eskilstunabo idag
För två år sedan sålde Marie och Örjan sitt drömhus på Landsvägsgatan och flyttade till Eskilstuna. Först övervägde Marie att också flytta verksamheten dit, men det är svårt att hitta en lika bra lokal till samma pris i Eskilstuna. Hon gjorde också en liten marknadsundersökning och hennes Eskilstunakunder hade inga problem med att göra en utflykt till Malmköping. Inte heller Marie själv tycker det är några problem att pendla.

– En annan fördel med att ha verksamheten här är att jag har en upparbetad kundkrets, jag känner alla och har någon slags relation till kunderna, såväl till Malmköpingsborna som till de mer långväga.

En utmaning är, precis som för andra handlare i köpingen, att det kan vara väldigt dött periodvis och vissa dagar är det noll i kassan.

– Men jobb har jag, så jag är inte orolig. Hade jag bara haft butiksförsäljningen hade jag aldrig överlevt. 90 % av mina inkomster kommer från sömnaden. Jag skulle önska att fler malmköpingsbor handlade hemma och gynnade det som finns här. Alla beklagar att butiker lägger ner, men få ser sin egen del i det.

Körsång på fritiden
Avslutningsvis frågar jag Marie vad hon gör på fritiden, det vill säga på söndagar

– Sedan vi flyttade till Eskilstuna har vi gått med i en kör. Vi repar en gång i veckan och har konserter. Det är jätteroligt att jag och Örjan gör något tillsammans.

Hösten är en härlig tid då vi får tända ljus, göra mysigt hemma och krypa ner i soffan med en filt. Nu ser Marie fram mot december, förhoppningsvis med god försäljning. Eftersom Hem & Miljö försöker ha så lite stängt som möjligt under sommaren ser Marie fram emot att istället ha ledigt mellan jul och nyår. Men det dröjer lite till dess.

Marie visar upp ett vackert jultyg från Paris.

– Igår packade jag upp 120 meter tyg som jag ska sy nästa vecka, avslutar Marie.

Malmköping.nu önskar Marie och Hem & Miljö all lycka till även fortsättningsvis och en God Jul och Gott Nytt år.

 

Text och foto: Anette Holmqvist

Fotot på Marie där hon sätter upp gardiner är taget av Maries medarbetare Carina.

Länk till Hem & Miljö på Facebook

Länk till Hem & Miljö på Instagram