Vi besöker Stavtorps delikatesser

De flesta Malmköpingsbor och sommargäster har nog någon gång besökt den lilla delikatessbutiken på Kungsgatan i Malmköping. Butiken har funnits sedan 2015 och har öppet på fredagar och lördagar, men också andra dagar om det är något större evenemang eller marknad i köpingen. Ibland står det jordgubbsförsäljare eller fiskförsäljare utanför butiksentrén. Birgitta Augustesen, som är ägare till butiken, driver också Stavtorps Honung & Musteri som ligger några kilometer utanför centrala köpingen. Malmköping.nu har fått en pratstund med Birgitta.

Det är inte lätt att fånga Birgitta i flykten mellan alla arbetsuppgifter. Foto: Anette Holmqvist

– Jag arbetade på ett fraktbolag i Stockholm som ansvarig för deras kundservice då jag 2008 bestämde mig för att sadla om. Jag ville kunna försörja mig på något annat vis och helst hemifrån.

Foto: Stavtorps Honung & Musteri

Birgitta och hennes man hade köpte en gammal handelsträdgård med bärbuskar, rabarber och fruktträd, så att göra saft, sylt och bärdrycker kom naturligt. Ganska snart förstod Birgitta att också bin kunde bli en naturlig del i odlingen. Hon blev yrkesbioodlare med förädling av honung som huvudinriktning och höll på med det några år fram tills 2013 då de öppnade musteriet hemma på gården i Stavtorp. Det är idag ett familjeföretag.

– Under ett bra äppleår är vi 3-5 personer i musteriet som jobbar under säsongen som varar mellan september och november, men resten av året är det mestadels jag själv som producerar det mesta. Är det ett dåligt äppleår är det jag och min man som sköter det mesta. Då tar vi bara in extrahjälp vid arbetstoppar.

Äpplen så långt ögat når. Foto: Anette Holmqvist

I år öppnade Stavtorps Honung & Musteri den 15 september. För den som har gott om äpplen och vill lämna in dem för mustning är det viktigt att boka tid på https://stavtorp.nu/boka-tid/#/ Ett äppelrikt år som förra hösten var det långa köer av bilar som väntade på att få lämna in sin skörd.

– Vi har stängt från mitten av januari till mitten av februari, eftersom vi jobbar så gott som alla andra dagar under året. Sedan när ledigheten är slut börjar arbetet med bikupematerial som skall repareras och ordnas inför säsongen med bina. Den säsongen brukar dra igång under mars-april.

Birgitta berättar att det under vårvintern är mycket arbete med alla frysar som ska tömmas. Bär och rabarber ska pressas och bli till sommarens drycker. Tyvärr kolliderar arbetet med bina med produktionen, så Birgitta är ofta hänvisad till att tillverka det mesta på beställning allt eftersom ordrarna kommer in.

– Till nästa säsong skall vi testa lite nytt och min man kommer jobba mer med produktionen, förhoppningsvis kommer vi då ligga i fas med alla produkter lite tidigare på det viset, vi får se…

När Birgitta startade delikatessbutiken 2015 förverkligade hon en dröm om att få ha en egen gårdsbutik, helst centralt i köpingen. En lokal på Kungsgatan blev ledig i samband med att fastighetens värmesystem byttes ut. Den lokalen blev en naturlig plats för gårdsbutiken som fick namnet Stavtorps Delikatesser.

Läckerheter i hyllorna på Stavtorps Delikatesser. Foto: Anette Holmqvist

– Namnet Stavtorps Delikatesser passar så bra eftersom en del av mitt varumärke är ”En delikatess från Malmköping”. Det är mitt lilla sätt att visa att det händer saker i Malmköping.

Idag heter butiken sitt rätta namn Stavtorps Gårdsbutik och Delikatesser som var meningen från början. Här säljer Birgitta inte bara Stavtorps egna produkter som exempelvis äpplemust och honung, utan här finns också andras närproducerade varor till försäljning. Birgitta anlitar ett tjugotal olika leverantörer, allt från Annas bageri i Mariefred till Möllans ost i Malmö.

– Vi har också en espressobar där vi gör latte på gårdsmjölk. Vi har ett cafébord inne i butiken och under den varma årstiden några ute på gatan också. Under öppettiderna har jag hjälp i butiken.

Nu är det höst och vi frågar Birgitta vad som hon uppskattar mest med årstiden. Det är förstås färgerna ute i naturen, men också att det är dags att natta bina inför säsongen.

– Det låter kanske konstigt men det är lika härligt att dra igång bina på våren igen som det är att natta dem för vintern.

Musteriet och butiken tar så mycket tid att det inte blir så många timmar över att koppla av exempelvis med en bok. Om Birgitta gör det någon gång blir det en faktabok. Hon brukar titta på TV en stund innan läggdags och då blir det ofta Discovery eller naturprogram.

Text: Anette Holmqvist

Länkar:

Stavtorps Honung & Musteri
https://stavtorp.nu/

Stavtorps Honung & Musteri på Facebook
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2989260987791803&id=365888853462376

Stavtorps Honung & Musteri på Instagram
https://www.instagram.com/stavtorps_honung_musteri