Vi besöker Strykjärnsmuseet

Lars Ivarsson

Mässingsrummet igen

Lars Ivarsson visar sina strykjärn

Det hela började med att Lars Ivarsson fick några strykjärn av sin mormors mor i tioårsåldern. Därmed var ett livslångt intresse väckt och som efter mångårigt samlande ledde till öppnandet av Sveriges första strykjärnsmuseum. Malmköping.nu var där på besök en tisdag i februari och fick en guidning bland strykjärnen.

Lars Ivarsson har bakgrund som rundslipare på ett verkstadsmekaniskt företag i Eskilstuna. Han är född och uppvuxen i samma stad. Från 1962 till 1991 bodde han med sina föräldrar i Kjula.

  • Då hittade mina föräldrar en bra affärslokal i Malmköping, den här museilokalen. Min mor sydde och sålde nämligen Sverigedräkten. Efter att hon hade gått ur tiden började jag fundera på hur lokalen kunde användas. Då föddes tanken på ett museum.

När Lars Ivarsson invigde sitt strykjärnsmuseum under pompa och ståt och med hjälp av Peter Pluntky från Antikrundan fanns det 500 strykjärn i lokalen. Det var 2014 och evenemanget visades i TV4 och blev omskrivet i tidningarna. Idag, åtta år och flera övertagande senare, rymmer museilokalerna 2000 strykjärn från olika länder och epoker. Ännu fler finns naturligtvis i Lars samling, men allt får inte plats i de publika utrymmena.

  • Efter invigningen hörde en strykjärnsamlare från Lidingö av sig och erbjöd mig köpa sin samling på 1500 strykjärn. Vilket jag gjorde. Hela den samlingen är noga dokumenterad, berättar Lars och visar oss pärmen med uppgifter om varje enskilt strykjärn.

Museet består av två rum, ett större entrérum och ett inre rum som kallas Mässingrummet. I de välfyllda lokalerna finns inte bara strykjärn av allsköns modeller utan också tillbehör som exempelvis strykbräden, strykjärnsugnar och strykjärnsunderlägg. Flera av de äldre strykjärnen är vackra och ser mer ut som konsthantverk än bruksföremål.

  • Det här är Sveriges enda strykjärnsmuseum, säger Lars, men det finns i andra länder till exempel i Tyskland. I Rumänien ligger världens största. Dom har över 15 000 strykjärn.
Tuffa strykjärn

Lars gör flera nedslag bland hyllorna och hans entusiasm lyser igenom.  Vi får bland annat se glättestenar som användes av vikingarna, pipkragejärn som användes för att hålla kråskragarna fina och strykjärn som användes av amerikanska soldater under Vietnamkriget. Det märks att samlandet också berikat hans kunskaper om den tid då strykjärnen kom till och användes. Samlandet i sig är allmänbildande.

  • Några tycker kanske att det låter tråkigt med strykjärn, men du lär dig så mycket intressant under tiden. Varje strykjärn har sin historia. Sen behöver jag inte gå och träna. Min tyngdlyftning får jag här, mitt tyngsta strykjärn väger 12 kilo!

Förutom att ansvara för strykjärnsmuseet är Lars också mycket aktiv i hembygdsföreningen och Veteranerna. Sedan 2015 år arrangerar han den populära strykjärnscurlingen på Hosjön. Detta förstås under förutsättning att isen håller och att snön inte ställer till problem.

  • Jag trodde länge att strykjärnscurling var den enda sporten med strykjärn, men sedan fick jag reda på att det också arrangeras tävlingar i äventyrsstrykning.

Lars visar oss boken Äventyrsstrykning av Phil Shaw med exempel på folk som stryker hängandes från en klippvägg eller högst upp i ett träd. Just den sporten är kanske inte så många av oss lockade att prova, utan de flesta Malmköpingsbor föredrar säkert strykjärnscurlingen.

Avslutningsvis frågade vi vilka som besöker museet. Det är spontana bokningar och ofta av föreningar.  Museet rymmer högst 15 personer, men är det många deltagare kan ena halvan av gruppen besöka hembygdsgården först och sen skiftar man.

Om du vill besöka Strykjärnsmuseet gör du en förhandsbokning hos Lars Ivarsson på telefon.
Telefon: 070-403 27 85

Läs mer

Strykjärnsmuseum
Strykjärnsmuseum i Malmköping 
Malmköpingortens hembygdsförening: Sveriges första strykjärnsmuseum
E-kuriren: Lars sa upp sig för att öppna strykjärnsmuseum 

 

 

Text: Anette Holmqvist
Foto: Anette och Christer Holmqvist

 

Mässingsrummet

Strykjärn, strykjärnsunder