Välkommen till Malmköping!

Tack vare sitt centrala läge i Södermanland är Malmköping alltid nära och med buss kan man enkelt ta sig hit från Stockholm, Eskilstuna, Flen, Katrineholm, Nyköping och Strängnäs. Dryga timmen från huvudstaden, precis där riksvägarna 53 och 55 möter varandra i hjärtat av Sörmland, ligger vackra Malmköping. Den forna regementsorten har en mycket spännande historia och en minst lika spännande nutid. Platsen har varit bebodd i bortåt 5000 år och tjänar i nuläget som boplats för drygt 2000 invånare. Under sommarhalvåret strömmar  mycket folk till köpingen med omnejd för promenad bland de vackra gamla husen, ta en kopp kaffe med dopp eller besöka ortens olika evenemang, sevärdheter och besöksmål. Nyköping och Strängnäs.

Busstationen
Det är enkelt att ta sig till och från Malmköping med buss.

Malmköping som handelsort

Malmköping blev 1785 den andra friköpingen i landet och förblev fristående fram till kommunreformen 1971 då orten uppgick i Flens kommun. Malmköping är sin historia trogen och utgör än i denna dag en naturlig plats för handel. I köpingen finns flera butiker som bidrar till den speciella miljön. Här finns flera butiker som bidrar till den speciella miljön.

Att Malmköping är sin historia trogen märks också på det stora antal marknader som årligen anordnas här. På Heden anordnas förutom den årliga Malmamarken ett stort antal bakluckeloppisar på sommarhalvåret. På torget vid stadshuset anordnas Gammaldags julmarknad och gammaldags Malmköpings marknad. Under sommarmånaderna anordnas torgkvällar där lokala odlare och hantverkare saluför sina varor.

I köpingen finns två välsorterade närbutiker, Coop och Hemköp samt två självbetjäningsbutiker 24SJU, som tillsammans förser orten med såväl basvaror som färskvaror med lokal anknytning. I centrala köpingen finns också systembolag där man kan inhandla sin mässpunsch till ärtsoppan och en välsorterad handelsbod där man kan inhandla lokalproducerade delikatesser till fredagsmyset.

Bakluckeloppis
Bakluckeloppisarna på heden lockar många försäljare och besökare.

Regementstiden

Malmköping grundades från byn lilla Malma när Södermanlands regemente flyttade hit och efter det tjänade Malma hed i centrala Malmköping som exercisplats för regementet. 1921 flyttade regementet vidare till Strängnäs, men regementstiden har satt sina spår i orten. För den som är intresserad finns ett antal spännande byggnader med militär anknytning bevarade. Vid brandstationen finns en av de gamla mathallarna, där soldaterna fick sig något till livs. Utanför stadshuset, som under regementstiden var officersmäss, står minnesstenen över Malmköpings grundare och regementschefen Gustav Adolf von Siegroth. På Plevnahöjden syns lämningarna efter soldaternas övning i skyttegravar och går man i skogarna på Plevnahöjden kan man nästan känna krutröken i luften. Faktum är att Plevnahöjden fått sitt namn efter orten Plevna i Bulgarien, från vilken den aktuella typen av skyttegravar fått sitt namn. För den som vill veta mer om Malmköpings historia rekommenderas ett besök på Malmaheds Museum, hembygdsgården och hembygdsföreningens informativa webbplats.

Om du är på plats i köpingen kan du följa de röda skyltarna som ingår i den permanenta utomhusutställningen Historien i Sörmland i Malmköping. Denna utställning kan du också ta del av på Sörmlands museums webbplats.

Kanoner vid Stadshuset
Regementstiden har satt sina spår i orten.

Hedens historia

en berättelse av  Leif Jacobsson

Läs mer här


Malmköpingsknekten – köpingens egen souvenir

Sedan 1970 har Malmköping en egen souvenir, nämligen Malmköpingsknekten och som passar bra till ortens militära historia. Här kan du läsa mer om knekten och få reda på var den går att köpa
Vad vet du om Malmköpingsknekten?
Fakta om Malmköpingsknekten

Service och omsorg

I Malmköping är det lätt att leva. Om tänderna värker finns både Folktandvården och privata tandläkare. Om andra krämpor gör sig påminda finns vårdcentral med närliggande apotek. Se mer under hälsa och skönhetsvård.

För barnfamiljen finns skola och förskola i köpingen. På  Malmaskolan har man samlat förskola och skola upp till årskurs 3 i centrala orten. På Europaskolan Malmköping som även den ligger inom skolområdet finns mellan- och högstadium (4-9). Förutom skolor rymmer skolområdet också en fritidsgård. För dem som uppskattar den lantliga miljön i Malmköpings omnejd finns Dunkers skola och förskola (F-6). Dessutom finns öppna förskolan i Svenska Kyrkans regi.

Biblioteket hittar du i stadshuset mitt på torget. Det har öppet måndagar och onsdagar. I huvudorten Flen som ligger knappa 15 km från Malmköping finns mycket av den service som eventuellt kan tänkas saknas i köpingen. Här finns tågstation, brädgård, större butikskedjor, fler öppna förskolor, gymnasieskola och mycket mer. Från Flen finns goda kommunikationer med tåg till hela Mälardalen och tack vare 2+1-vägen mellan Malmköping och Flen är dessa förbindelser enkelt tillgängliga även från den lilla köpingen.

Föreningslivet i Malmköping

Malmköping har ett rikt föreningsliv och för den som har lust att engagera sig kan det bli svårt att få långtråkigt. För den som är intresserad av att arbeta med att bevara kulturarvet Malmköping finns Malmköpingsortens hembygdsförening och för den som hellre idrottar och engagerar sig i barns och ungas idrottande finns flera idrottsföreningar.

Malmköpings trädgårdsförening samlar köpingens många trädgårdsentusiaster och de som värnar sjön Skundern med dess värden samlas i SMOFF (Skunderns miljö- och fiskeförening). Flera av de olika småorterna och byarna runt Malmköping har föreningar som ser efter deras egna unika intressen och samverkar också för att skapa nya intressanta forum för folk att samlas och mötas i. För den som vill starta nya föreningar finns mycket erfarenhet och kunskap i bygden.

Flens kommun

Malmköping är sedan 1971 en del av Flens kommun. Kommunen ligger helt centralt i Mälardalen och gränsar till Katrineholm, Eskilstuna, Strängnäs, Gnesta och Nyköping. Flens kommun styrs sedan valet 2018 av en minioritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Flens kommun har växt fram kring järnvägsknuten sedan järnvägsstationen öppnades 1862 och kommunen har sedermera växt till att innefatta en rad trivsamma småorter. Som andra sörmländska kommuner genomsyras Flen av närheten till naturen. Samtliga orter i kommunen stoltserar med sina egna unika miljöer. I Sparreholm finns möjligheten att strosa i de vackra ekhagarna vid Båvens strand och i den lilla bruksorten Hälleforsnäs kan man promenera på spångarna över myrmarkerna vid bruksdammen.

Malmköping på sociala medier

På Facebook hittar du flera Malmköpingsrelaterade sidor. Vi rekommenderar förstås först och främst föreningens egen öppna sida på Facebook och Instagram: malmkoping.nu.  I Facebookgruppen “Mitt Malmköping” utbyts information om vad som händer i Malmköping, främst evenemang men även annat. I gruppen “Säljes, köpes, bytes, skänkes Malmköping” kan du köpa, sälja och skänka saker inom Malmköping. I gruppen Malmköpings skyltfönster annonserar köpingens handlare, serveringar och övriga företag regelbundet.

Grannorter

Flera av våra grannorter i kommunen har egna webbsidor med information för boende och besökare. Följ länkarna nedan för att komma till respektive webbsida.
SparreholmMellösaSkebokvarnHälleforsnäsBettna