Bild på brasa
Det blir en imponerande majbrasa i Malmköping på Valborgsmässoafton. Två dagar innan Valborg var högen så här stor.

Fira Valborg vid Sörmlands största majbrasa

På Heden i Malmköping står just nu karuseller och tivolistånd på rad. Strax intill tivoliattraktionerna tronar en gigantisk hög med kvistar och grenar. Här har Malmköpingsborna kunnat lämna sitt trädgårdsavfall under en dryg veckas tid. Det sägs att detta kommer att vara Sörmlands största majbrasa.

– Vi har kallat det för det under många år och än så länge är det ingen som protesterat eller sagt att de har en större brasa, berättar Jack Rydberg från Byarådet som arrangerar Valborgsfirandet.

Jag träffar honom veckan innan Valborg. Trots att det bara gått några dagar sedan det blev tillåtet att lägga grenar till brasan mäter nu högen flera meter på höjden och omkretsen är nog likvärdig med en större karusell.
– På större orter finns det ofta flera majbrasor, men här i Malmköping har vi bara en. Upptagningsområdet för Malmköping blir därmed ganska stort berättar Jack.

Stor brasa och stort firande
Vi som varit med på firandet några gånger vet hur höga eldslågorna blir och vilken värme som strålar ut från brasan. Frågan är hur varmt det kommer bli för tivoliknallarna på måndag kväll? Vagnarna står inte så långt från brasan så någon vårjacka lär väl knappast försäljarna behöva när högen väl är tänd. För er som inte besökt Malmköping på Valborg kan tilläggas att inte bara brasan är ovanligt stor. På Valborgskvällen besöker många Malmköpingsbor och tillresta Heden. Här finns ett tivoli, försäljning av mat, dryck och kakor, och som pricken över i:et avslutas kvällen med ett fyrverkeri.

Om du vill uppleva elden och firandet är det följande hålltider som gäller på Valborgsmässoafton:
Kl 13.00-22.00: Tivoli på Heden
Kl 20.30: Tal och körsång bakom stadshuset. Därefter fackeltåg till Heden
Kl 21.00: Brasan tänds
Kl 22.00: Fyrverkerier
Kl 23.00: Slut för kvällen