Folkvimmel
Välkommen på Gammaldags marknad på lördag 26 maj! Foto: Gammaldags Malmköpings Marknad

Gammaldags Malmköpings Marknad – Sörmlands mysigaste marknad?

Malma marken i slutet av juli må vara Sörmlands största och mest besökta marknad, men frågan är om inte gammaldags marknad är Sörmlands mysigaste? Under marknadsdagen sjuder Malmköpings gator och torg av aktiviteter. Köpingens handlare, ideella föreningar samt tillresta hantverkare och marknadsknallar är på plats. Besökarna bjuds också på allehanda uppvisningar, utställningar, musik och dans.

Marknaden äger rum på lördag 26 maj och väderprognosen visar vackert väder hela dagen. Marknaden öppnas med salut kl 9.00 och pågår fram till kl 16.00. På marknaden kan du köpa till exempel hantverk, slöjd, mat och plantor från knallarna men också besöka utställningar, se på musik, dans och teaterframträdanden. Du kan prova på släktforskning eller olika slöjdtekniker.

marknadsstånd
På gator och torg kommer du kunna fynda mat, hantverk med mera. Foto: Anette Holmqvist.

En marknad för stora och små

Gammaldags marknad är en perfekt utflykt för barnfamiljen. Bakom stadshuset hittar du ”Äventyret” med gratis bungy-run, studsmatta, ansiktsmålning, popcorn och sockervadd. Vid Heden kommer det finnas kaninutställning och tävlas i kaninhoppning. Vid Hembygdsgården kan du pröva på gamla historiska lekar. Kanske blir du mästare i ”Kasta stövel”? Hela dagen håller museispårvägen öppet och här kan du åka med såväl veteranbussarna som spårvagnarna.

Spårvagn
Museispårvägen kör både spårvagn och veteranbussar under dagen. Lös en biljett och åk hur mycket du vill! Foto: Anette Holmqvist.

1918 – porten till en ny tid

Varje Gammaldags marknad har ett tema. Årets tema är ”1918 – porten till en ny tid”. Första världskriget var äntligen slut. Elände förbyttes i förhoppningar om framtiden. Debatten om allmän och kvinnlig rösträtt pågick för fullt. Det glada 20-talet stod för dörren och musiken svängde och modet blomstrade. Kom gärna i gammaldags kläder och bidra till den historiska stämningen i köpingen denna dag! Du väljer själv tidsepok. Kanske är det du som går hem med titeln ”Bästa gammeldags marknadsutklädda”?

Marknadsprogrammet i urval

Här följer några hållpunkter för dagen. Hela programmet hittar du i broschyren om Gammaldags marknad som finns i Malmköpings butiker. För dig som kommer med bil: fri parkering med plats för ungefär 1000 bilar finns på Heden.

  • 9.00: Öppningsceremoni. Malmabygdens spelmän och barn från Malmaskolan dansar in marknaden.
  • 9.30: Hot n’ Blue Jazzband svänger loss på Torget
  • 10.45: Idefarmen visar knasiga historiska lekar vid Hembygdsgården
  • 12.00: Demonstrationsskådespelet ”Ja till kvinnlig rösträtt” avgår från Hembygdsgården
  • 12.30: Malmabygdens spelmän spelar lunchmusik vid Lilla Malma kyrka
  • 13.00: Flens Blåsorkester spelar bakom Stadshuset
  • 13.00: Malmköpings Gymnastikförening bjuder på uppvisning vid Heden
  • 13.50: Gamla fordon kör längs Kungsgatan
  • 14.30: Bästa marknadsklädsel utses vid Torget
  • 16.00: Bästa marknadsstånd utses vid Torget.
Under marknadsdagen kan du spana på gamla bilar och andra fordon. Foto: Gammaldags Malmköpings Marknad.

Länk till Gammaldags Malmköpings Marknads Facebooksida