Rapport från Malma Marken

Fredag 27 juli

Det blev en varm start på den 42:a upplagan av Malma Marken. Solen gassade och termometern visade på 33 grader. Inte idealiskt marknadsväder precis vilket visade sig på antalet besökare. Det var betydligt glesare än vanligt, och därmed lättare att komma fram och fynda bland knallarnas tält. Den som besökt marknaden tidigare vet vad knallarna har att bjuda på: här finns alltifrån billiga leksaker till dyra ostar, färska bakverk, kläder, husgeråd, prydnader, växter och bra-att-ha-grejer. Nytt för i år är bland annat att politiska partier finns på plats och även några nyheter i matutbudet: foodtrucken med latinamerikansk street food ska jag nog testa idag.

Musiktävlingen P4 Nästa höll länsfinal vid tretiden. Det var ett trevligt inslag som vi gärna ser en repris av på kommande marknader. Som vinnare stod White Monkey från Strängnäs som nu har chansen att få framföra sin svängiga punkrock i riksfinalen av tävlingen.

Vid åttatiden hade temperaturen sjunkit några grader och det var skönare att strosa runt på marknaden. På scenen framträdde ett band som frontades av Micke ”Syd” Andersson från Gyllene Tider och Susie från Lili & Susie. De fick igång ett skönt gung och bjöd på en knippe 80- och 90-talshits, både egna och andras låtar. Framför scenen dansade såväl barn som vuxna. Vi som var där fick höra klassiska låtar som ”Oh mama”, ”(Kom så ska vi) leva livet”, ”Gå och fiska” och ”Vill ha dig”.

Höjdpunkten kom mot slutet då Micke och Lili bjöd upp morgondagens stjärnor att vara med på konserten. Scenen fylldes av barn från publiken som dansade, studsade och sjöng med i ”What’s the color of Love” och ”Sommartider”. Vilka glädjespridare!

Lördag 28 juli

Lördagen bjöd på något svalare väder. Till en början bredde grå moln ut sig över himlen men det blev allt soligare under dagen. En kort men efterlängtad regnskur rensade luften något strax innan det var dags för Zillah och Totte att uppträda. Zillah är en buktalare och Totte är hennes apa. En apa som gillar att sjunga och pussas. Showen var förstås för marknadens yngsta besökare men även många vuxna skrattade gott åt Tottes kvicka och lite fräcka utspel. Efter uppträdandet var det många barn som tog chansen att få en autograf och pussa apan.

Zillah och Totte
Leif Jacobsson tackade Zillah och Totte efter uppträdandet. Han hoppades på att få se mer av paret på kommande marknader.
Lördagen bjöd på lite svalare väder jämfört med fredagen. I närheten av tivolit fanns något av en ”food court” med flera vagnar som såg ut att servera smaskiga rätter.
Latinamerikansk street food. Mums!

Söndag 29 juli

Mörka regnmoln hängde över Malmköping nästan hela marknadsdagen. En och annan åskknall hördes på håll men när dagen var slut kunde vi konstatera att regnet tagit vägen förbi Malmköping. Söndagen spenderade jag annars med fyraåringen på Axels tivoli. Tivolit är ett stående inslag på marknaden och har varit med sedan starten på 70-talet. Det blev hoppborg, berg och dal-bana och ett besök i pirathuset. Kul för både pappa och dotter.

Axels tivoli var som vanligt på plats på Malma Marken.
Chris Kläfford lockade en stor publik.

Kl 15 hade en stor publik samlats för att njuta av Chris Kläffords ljuva stämma och duktiga kompband. Chris slog igenom 2017 i programmet Idol och har synts och hörts en hel del sedan dess. Det har blivit uppträdanden i TV, en omfattande sommarturné och mycket speltid på radio och Spotify. Musiken rör sig i gränslandet mellan pop, rock och soul. Det blev en finstämd konsert på Malmahed som avslutades med en cover på Imagine av John Lennon. En låt som jag i vanliga fall tycker är ganska uttjatad, men Chris tolkning gick rakt in i hjärtat. Det var en vacker avslutning på konserten och Malma Marken 2018.

Chris bjöd på skönsång. Konserten blev en fin avslutning på en mycket trevlig och bra ordnad marknad. Tack för denna gång Malmköpings IF!