Carina driver butiken Systrarna Carlsson tillsammans med sin syster.

Vi besöker Systrarna Carlsson – ”Vi känner oss löjligt optimistiska”

Det är grått och mörkt när Malmköping.nu besöker Systrarna Carlsson en decemberlördag. Bara ett tunt snölager täcker asfalten på torget och julgranen har inte hunnit tändas för det är för tidigt på dagen. Desto fler färger möter oss när vi kommer in i butiken, fylld av kläder, skor och bijouterier.

Inte minst strålar Carina Carlsson själv i sin röda poncho. Hon driver butiken på heltid tillsammans med sin syster Lena Carlsson som är där på 25 procent. Lena, som inte kunde närvara vid intervjun, arbetar halvtid på Hemgården i Malmköping efter 38 år i hemtjänsten. Systrarna Carlssons butik ligger snett emot Tempo. Här har tidigare legat en skoaffär och ännu längre tillbaka fanns Klädbutiken i lokalen.

Välkommen in till Systrarna Carlssons trevliga butik! Foto: Anette Holmqvist.

Började med funktionskläder

– Jag arbetstränade och arbetade i Klädbutiken under en period, berättar Carina. När jag slutade där läste jag in gymnasiekursen i Ekonomi och startade sedan det här företaget 2011. 2012 flyttade vi in i den första lokalen. Vi hade ett rum i det som idag är Hem och miljö.

Systrarna Carlsson började med att satsa på funktionskläder. Det berodde på att Carina när hon arbetade i Klädbutiken hade upptäckt en kundgrupp som alla hade glömt bort, nämligen de gamla och sjuka, människor som har svårt att klä på sig själva.
– Då pratade jag med min syster, som ju arbetade inom vården. Hon berättade att personalen fick stå och klippa sönder nya kläder för att de skulle gå att få på patienterna. Där började fröet gro till att göra något för den här kundgruppen.

Från starten 2011 och en bit in på 2013 bestod det mesta av arbetet i att, med funktionskläder i bagaget, åka ut till äldreboenden och handikappföreningar. Men så hände något som förändrade inriktningen på företaget.
– Tjejerna som hade skoaffär i de här lokalerna kom och berättade att de skulle lägga ner sin butik. Det tog ungefär en månad mellan att jag först tänkte tanken att ta över lokalerna och tills vi slog upp portarna i början av november 2013.

 

Inriktningen förändras

Malmköping hade precis blivit av med sin skohandel, så det var säkert många som uppskattade att systrarna utökade sitt sortiment till skor i samband med flytten. Samtidigt övergick de också till att sälja vanlig damkonfektion, något som inte alla har noterat.
– En del tror att vi fortfarande säljer funktionskläder och kan säga: ”Så snygga dom är nu för tiden”. Men vi har bara vanliga damkläder, med undantag för att vi säljer ortopediska skor (också för herrar). Resorna har också upphört eftersom butiken tar all tid. Det finns bara ett fåtal ställen vi besöker för att de verkligen vill att vi kommer.

Hos Systrarna Carlsson finns det ortopediska skor, både i herr- och dammodeller. Foto: Anette Holmqvist.

Vilka är då Systrarna Carlssons kunder? Det kanske man inte frågar kunderna om?

– Jo, det gör man, svarar Carina bestämt. Jag brukar kunna sitta efter en arbetsdag och summera: ”Dom kom från Strängnäs”, ”Idag kom ett helt sällskap från Eskilstuna”… Väldigt många kunder kommer från Flen, så man kan säga att vi har kunder från hela länet.

När vi kommer in på ämnet Malmköping så säger Carina att hon uppskattar de personliga relationer man utvecklar med kunderna på en liten ort. Dessutom underlättar de korta avstånden kontakten med kollegorna i andra butiker. Men det är naturligtvis inte problemfritt att driva en butik idag. Utmaningarna är många.
– Det är inte längre att man bara har konkurrenter i andra butiker, utan den stora konkurrenten är nätet. Det gör att vi måste tänka till både när det gäller sortiment och prissättning. Vi har bestämt att vi bara ska ha kvalitetsmärken, men på grund av den rådande situationen måste vi ibland lägga oss under leverantörernas förväntade prisnivå. Det händer att de blir sura på oss. Men vi är tvungna att göra det, annars kan vi lika gärna packa ihop och stänga.

Vi känner oss löjligt optimistiska

Nu är det inte så mycket kvar av 2018 och när nyår närmar sig brukar de flesta av oss fundera över framtiden. Hur ser den ut för butiken och företaget? Systrarna Carlsson säger sig vara löjligt optimistiska, eftersom det ändå har gått framåt under de här sju åren.
´- Det tar ju tid att bygga upp en butik och få den att fungera med en kundkrets som kommer tillbaka. Och det finns fortfarande människor som tycker om att prova kläderna, få hjälp och kanske smakråd inför köpet

Förr var Systrarna Carlsson inriktade på funktionskläder men nu är det framförallt damkläder med tjusiga mönster som du hittar i butiken. Foto: Anette Holmqvist.

Att ha en butik innebär också mycket arbete och få lediga dagar. Enligt både Carina och Lena är det detta som är det bästa med julen, att få lite fritid tillsammans med familjen. Lena har en stor familj som är spridd över landet och uppskattar att få samla alla och fira helg.

En annan sida av Carina

För de flesta malmköpingsbor är Carina också känd för sina sångframträdanden som medlem i Malmakören. Vi har bland annat sett henne i musikaler, på tårtcafeer i Stadshuset och på dramatiska vandringar i köpingen. Men när jag frågar henne om det blir hon plötsligt blyg och tystlåten.
– Jag måste ha peruk på mig för att kunna ösa ur mig ur detta. Men visst jag är en teaterapa. Det är jag.

Tre snabba

Carinas tips om att utveckla Malmköping

Samarbeta mer! Ibland är det vattentäta skott mellan våra föreningar. Vi måste samarbeta mer och dra åt samma håll. Sedan måste naturligtvis alla som bor i köpingen hjälpa till och inte vänta på att någon annan ska agera. Vi har alla möjligheter och vi har ju lyckats förr!

Vad får inte saknas på ditt julbord?

Lena: Min sillsallad måste vara med
Carina: Janssons frestelse

Vad får inte finnas på ditt julbord? 

Lena och Carina: Vi är båda gamla bondbarn. Det värsta som fanns var när mamma gjorde i ordning det där grishuvudet. Så några grishuvud får inte finnas med på våra julbord. Carina har heller aldrig haft dopp i grytan på julbordet