Vi besöker Zoo7:an!

Att försöka driva en verksamhet med ett tvåårigt vägarbete utanför dörren, det är inte helt lätt. Det har systrarna och Malmköpingsborna Linda och Anna Eriksson fått erfara. Malmköping.nu har besökt Zoo7:an på Landsvägsgatan.

”Det bästa med att ha en affär på en så liten ort som Malmköping är att man får ett så tight förhållande till sina kunder”, säger Linda. ”Vi känner våra kunder och vet vad dom vill ha. Ibland hjälper vi dom att komma ihåg vad dom köpte sist. Det är familjärt och mysigt.”

Zoo7:an öppnade portarna för två år sedan. Linda hade blivit arbetslös eftersom företaget där hon arbetade som administratör hade lagt ner. Då beslöt hon att satsa på något hon brinner för, nämligen hundar. Anna följde efter och slutade sitt jobb på zoo-butiken i Flen för att kunna arbeta med sin syster.

”Vi såg ett behov av en zoo-butik här i Malmköping eftersom vi visste att det finns så många som har husdjur och då framför allt hundar. Men det var överraskande många som ville köpa mat och saker till sina katter också.”

Näthandel och vägbygge ställer till det
Men med tanke på hur många hundägare det finns så är det förvånande få Malmköpingsbor som besöker butiken. Under de två åren som gått har många kunder kommit resandes från Flen, Bettna, Hälleforsnäs, Eskilstuna och Nyköping. Problemet är dock inte varifrån kunderna kommer, utan precis som för andra handlare i köpingen är den stora konkurrenten näthandeln. Sedan att ombyggnaden av Landsvägsgatan har dragit ut på tiden har inte underlättat.

”Fram tills oktober-november förra året märkte vi inte av så mycket för då kunde folk komma in från ena hållet, men sedan de stängde av båda ändar av Landsvägsgatan fick många problem med att ta sig hit, t ex folk med rullator. Många vill köra bilen ända fram till dörren när de ska köpa tunga säckar med foder. Ytterligare ett orosmoment är var de som ska leverera varor till oss ska parkera.”

För ett par år sedan blev Linda och Anna inbjudna till ett informationsmöte i kommunens regi, men efter det har de inte fått någon information alls. När de har försökt ringa och mejla Flens kommun har det blivit hänvisade vidare och fått löfte om att bli uppringda, men ingen har hört av sig.

”Jag vill dock påpeka att dom som jobbat här utanför har varit jättegulliga”, säger Linda. ”Till exempel har Olle som ansvarar för bygget besökt oss försökt ge oss svar på några av våra frågor.”

Eftersom det till och med finns folk som tror att de stängt ner har Zoo7:an försökt vara aktiva i sociala medier, t ex i Facebook-gruppen Det händer i Malmköping. Men självklart nås inte alla den vägen.

Några ben eller bajspåsar skulle betyda mycket

För att vara så liten är butiken välfylld och den generösa takhöjden utnyttjas maximalt för att kunna erbjuda ett brett och varierat utbud till våra fyrbenta vänner. Och för den som liksom undertecknad inte har husdjur finns mössor, pannband och kosttillskott för människor.

”Vi har inte alla foderssorter, för vi är en så liten butik, men om folk bara kunde komma in och köpa några ben eller bajspåsar, det skulle göra så stor skillnad för oss. Om folk har svårt för att bära tunga fodersäckar så hjälper vi gärna till när vi är två i butiken.”

De flesta som kommer till butiken är vanliga husdjursägare. Linda och Anna har inte så många uppfödare bland sina kunder. Men de är tacksamma för alla som hittar till butiken och köper något, såväl vuxna som barn som vill ha något till sin kanin eller marsvin.

”Det är så mycket som har stängt ner i Malmköping och det vore tråkigt om ytterligare en butik försvann. Vi vill väl alla ha en levande köping och inte en massa tomma lokaler, men då måste vi hjälpas åt att rädda kvar de verksamheter som finns”, avslutar Anna och det har hon ju helt rätt i.

När de inte sköter butiken ägnar de sig ändå åt djuren. Linda har en son och två hundar. Dessutom är hon instruktör i en hundklubb. Anna har än så länge bara fyrbenta barn, sina två hundar. Nu ser de båda fram mot ljuset, våren och sommaren då Malmköping lever upp igen.

Text och foto: Anette Holmqvist

Malmköpingsbor om Zoo7:an

”Vi handlar all mat och godis där till Dixie och Anna klipper Dixies klor var tredje vecka. Dom är fantastiskt serviceminded på alla sätt. Jag tycker att dom kämpat på bra med tanke på vägbygget utanför och fått noll respons av kommunen.
Av oss får dom 10 tassar av 10 möjliga. 🌟🌟🌟🌟🌟
Susanne Brandell med vovven Dixie
”Vi har tyvärr inte husdjur, men hundratals fåglar på tomten. Självklart köper vi våra säckar med fågelfrön på trevliga Zoo7:an.

Christer Holmqvist och småfåglarna

Jag handlar mat, godis och annat, både till mina hundar och till katten. Bra priser, bra sortiment, trevlig personal.
Kan verkligen rekommendera Zoo7:an.
Jill Dunker med vovvarna Teddy och Freya samt katten Grace

Länkar

Zoo7an på Facebook

Zoo7an på Instagram

Ombyggnad av Landsvägsgatan (Flens kommun)