Grönkål till försäljning
Anton Schneider med grönkål till försäljning. Foto: Mojave Grönt

Möt de nya odlarna på Grinda

Grönsaks-Janne, Örtkungen, Grönsakskungen… Jan Andersson hann bygga upp ett gott rykte som grönsaksodlare under de år han drev Gourmetgrönt Malmköping vid Grinda. Men förra hösten var det dags för Janne att gå vidare och fokusera på annat. Länge såg det ut som att odlingarna ovanför glasscaféet skulle läggas i träda för gott, men plötsligt var de där. Anja Hellström och Anton Schneider – de nya odlarna på Grinda.

Från början letade paret efter en liten gård att köpa i Södermanland. De ville förverkliga sina odlardrömmar på ett ställe som de ägde själva, men när de fick höra om att odlingarna vid Grinda stod obrukade föll det mesta på plats. Här fanns redan växthus, odlingstunnlar, fina jordbäddar och uppvuxna fruktträd och bärbuskar. Sagt och gjort. Paret flyttade till Flens kommun, övertog Gourmetgrönt Malmköping och började bruka jorden vid Grinda. De gör det i samma anda som Janne – det är ekologiskt och småskaligt. I odlingsbäddarna växer många grönsaker och sorter som du sällan ser i handeln. Nu har ett halvår gått sedan de första fröna petades ner i jorden. Anja och Anton har blivit varma i kläderna och vi undrar därför hur det gått med grönsakerna i år? Och vad är på gång i framtiden?
– Det har gått bra för oss! berättar Anja när jag träffar henne på tåget från Flen till Stockholm.

Plantering av gurkor i tunnelväxthuset, sommaren 2017. Foto Mojave Grönt

Inte bara grönsaker…

I Stockholm har paret många trogna kunder. Men idag åker hon inte till huvudstaden för att leverera grönsaker utan för att marknadsföra de trädgårdsverktyg som paret har tillverkat. Inom sitt företag Mojave Grönt har nämligen Anja och Anton flera ben att stå på. Förutom arbetet med själva odlingarna (som fortfarande heter Gourmetgrönt Malmköping) så jobbar Anton som snickare, hantverkare och dansare. Anja i sin tur är trädgårdsingenjör och trädgårdsskribent, utbildad på SLU.
– Vi behöver ha en bredd i verksamheten för att få det att gå ihop. Den senaste tiden har Anton varit på ett snickarjobb och så tar vi andra trädgårdsuppdrag inom skötsel, anläggning och design. Men det är fortfarande en del kvar att göra vid odlingarna. Nu är det dags att plantera vitlök och det finns grönkål och potatis kvar att skörda.

Lokala samarbeten
Själva hjärtat i verksamheten, grönsaksodlingarna, har annars gått bra. Försäljningen har rullat på och särskilt grönkålen har varit efterfrågad nu i höst. Via ett nyhetsbrev, Facebook och Instagram har Anja och Anton direktkontakt med många kunder. En del grönsaker säljs via glasscaféet vid Grinda och förstås på olika torgmarknader runt om i Södermanland. Under året har de också haft samarbete med Reko Café som hållit till i Equmeniakyrkan, Hotel Malmköping och Horapa Thai Take Away.
– Det har varit roliga samarbeten, berättar Anja. De har besökt våra odlingar och varit intresserade av det vi håller på med. Vi vill gärna sälja så lokalt som möjligt så nästa säsong hoppas vi på att samarbetena fortsätter och att fler restauranger och butiker i Malmköping köper in våra grönsaker.

Anja Hellström Mojave grönt
Anja levererar grönsaker till en kund i Malmköping sommaren 2017. Foto: Mojave Grönt

Beställ en prenumeration på grönsaker

Något mer som de hoppas på framöver är att sälja grönsakerna direkt till oss i Malmköping och Flen via grönsakslådor. Tanken är Anja och Anton plockar ihop en låda med de grönsaker som är bäst och godast för tillfället.
– Vi håller just nu på att planera för nästa säsong, så skriv att alla som är intresserade av att prenumerera på grönsaker ska höra av sig till mig!

Det är ett koncept som fungerar på många andra platser, så varför skulle det inte fungera i Malmköping? Surfa in på www.mojavegront.se och stöd våra nya odlare på Grinda!