Trärör, äventyrsbanan.

Vi testar nya äventyrsbanan i Hälleforsnäs

Malmköping har länge haft en inofficiell slogan: “Det händer hela tiden i Malmköping” eller kort och gott “Det händer i Malmköping”. Det senare är dessutom namnet på en lokal Facebook-grupp i Malmköping. Men det händer även mycket i våra grannorter. I detta inlägg styr vi skutan till bruksområdet i Hälleforsnäs där det sedan hösten 2017 finns en ny äventyrsbana.

Från Malmköping går det snabbt att komma till Hälleforsnäs. Det tar ungefär en kvart att åka med bil. Bruksområdet i Hälleforsnäs är idag mest känt för att klädbutiken Lager 157 ligger där, men vid bruket hittar du även en trädgårdsbutik, Jürss mejeri, konstgalleri och det vackra friluftsområdet kring bruksdammarna. Sedan hösten 2017 finns det nu ännu en anledning till att besöka bruksområdet, nämligen den nyanlagda äventyrsbanan.

En bana för stora och små

Klätternät
Det finns både ett klätternät och en klättervägg längs äventyrsbanan.

Banan ligger i skogsslänten mitt emot bruket. Platsens naturliga förutsättningar har använts när banan har byggts – träd och kullar har blivit en del av banans utformning. Som underlag används flis. Det smälter bra in i naturen samtidigt som det är mjukt så att du inte ska slå dig om du ramlar. Vilka “attraktioner” bjuder då banan på? Jo, här kan du gå balansgång längs spänger och rep, klättra både på väggar och i repkonstruktioner, hänga i lianer, krypa genom ett rör eller åka längs med en zip line (linbana). Dessutom finns en grillplats och sandlåda där de allra minsta barnen kan vara. Tanken med banan är att både stora och små ska kunna leka här.

Äventyrsbanan verkar snabbt ha blivit en succé. Vi var där en lördag i oktober och under den timmen som vår 3-åring sprang runt och klättrade var det i alla fall ett 20-tal barn som gjorde henne sällskap. Och även en hel del vuxna. Vad var då bäst? Linbanan! Det kittlade till ganska ordentligt i magen när vi tog sats och for ner för slänten.

På spängerna kan balansen testas.

Ytterligare planer på att utveckla området

Det är Framtidsbruket, ett kommunalt bolag som arbetar för att utveckla bruksområdet, som står bakom äventyrsbanan. Till Eskilstunakuriren berättar Framtidsbrukets VD Jan-Åke Henriksson att det finns planer på att utveckla bruksområdet ytterligare. Några förslag som varit uppe är frisbeegolf, utegym och en klättervägg inomhus. Det är bara att applådera satsningarna. Det verkar som att det är i Hälleforsnäs “det händer”!