Skidspår
Nu går det att åka längdskidor längs det nya elljusspåret på Plevnahöjden.

Vi testar nya skidspåret på Plevnahöjden

Se upp i backen! Här kommer en som inte haft på sig längdskidorna de senaste åren!

Nej, någon risk för kollision var det inte när jag testade längdskidspåret på Plevnahöjden sent igår kväll. Jag var helt ensam i spåret. Från Heden hördes en sladdande bil, och när jag kom skidande förbi Malmabacken pyste snökanonerna. Annars var det helt tyst och öde. Granarna var snötyngda, spåren välpreparerade och sikten förträfflig tack vare skenet från lyktstolparna. Det var perfekt kväll för en som vill ha lite egentid och motion.

Exakt 2 km mätte spåret om du skidar varvet runt och kommer tillbaka där du startade. Jag började min tur ovanför återvinningen, tog ett varv uppe på höjden vid skidbacken och åkte sedan tillbaka mot återvinningen och Plevnagården. I höjd med Plevnagården svängde spåret mot campingen, och här fanns kanske den svåraste biten. Efter en backe kom en brant kurva där jag lyckades stå på huvudet inte bara en utan två gånger. Som tur var fanns det gott om mjukt blåbärsris och snö att landa på, men ett tips är att försöka hålla så låg hastighet som möjligt i just den här kurvan.

I övrigt bjöd turen på en lagom kuperad terräng med både raksträckor och svagt lutande backar. I Södermanland har jag tidigare bara åkt i Vilsta och på golfbanan i Eskilstuna. Det nya spåret i Malmköping kan väl sägas vara ett mellanting av dessa. Inte lika flackt som vid golfbanan och inte lika brant och kuperat som i Vilsta. Och lagom långt. Lämpligt nog fanns ”anslutningar” både till Plevnagården, campingen och Hotel Malmköping så den som vill kombinera skidturen med ett mål mat, kaffe eller kanske en övernattning har all anledning att testa det nya skidspåret. Väl mött på Plevnahöjden i vinter!


Om du vill veta mer om det nya elljusspåret på Plevnahöjden kan du läsa mer i detta inlägg »

Hitta hit: För dig som kommer utifrån och inte har så bra koll på var Plevnahöjden ligger och var du kan parkera, så finns det gott om parkeringsmöjligheter i köpingen. Från Stora Torget och busstationen är det ungefär 300 m att gå till Plevnahöjden, som ligger precis norr om Heden. Vid parkeringarna som ligger vid Heden är det ungefär 200 m att gå. Kombinerar du turen med ett besök på Plevnagården eller Hotel Malmköping, ja då kan du i princip knäppa på dig längdskidorna när du går ur bilen.